BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budapesten ekézik az IMF-et, amiért visszatér Oroszországba

A nemzetközi szervezet ugyanakkor nem pénzügyi támogatást ad Moszkvának. Egyes uniós tagállamok szerint azonban már az éves gazdasági felülvizsgálat elvégzése is rossz üzenetet küld.

Több uniós ország is kritizálta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) arról szóló döntését, hogy ismét felveszi a kapcsolatot Oroszországgal, először azóta, hogy Moszkva elrendelte az Ukrajna elleni támadást. Budapesten a bolgár IMF-vezér a hír szerint további fejmosást kap.

IMF Managing Director Kristalina Georgieva attends a briefing about the International Monetary and Financial Committee (IMFC) during the IMF-World Bank Group spring meetings at IMF headquarters in Washington, DC, on April 19, 2024. (Photo by Jim WATSON / AFP)
Kristalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója / Fotó: Jim WATSON / AFP

Sokakat meglepett az IMF

Szerdán, az uniós követek gyűlésén Franciaország, Belgium és Lengyelország, valamint a balti és északi országok is meglepődésüket fejezték ki az IMF döntése kapcsán, mely szerint a washingtoni hitelező újrakezdi az orosz gazdaság rendszeres felülvizsgálatát.

Egy litván képviselő közölte – írta a Bloomberg –, hogy pénteken hazája szeretné felhozni a kérdést az Ecofin alkalmából Budapestre látogató Kristalina Georgieva IMF főnöknek, hiszen úgy véli, hogy 

a nemzetközi szervezet lépése gazdasági segítséget és a legitimitás látszatát nyújtja Vlagyimir Putyin rendszerének, melyet az Egyesült Államok és az Európai Unió szeretne elszigetelni.

A párbeszéd Moszkvával rossz üzenetet küld

Pénteken Gintare Skaiste litván pénzügyminiszter is megerősítette a litván diplomata szavait, kifejtve, hogy sokkolta az IMF döntése, mondván, a kapcsolat újbóli felvétele a normalizáció felé tett lépés, noha az Ukrajna elleni orosz agresszió továbbra is tart. Balti és északi országok pedig egy levelet írtak pénteken Georgievának, kifejezve aggodalmukat a normalizáció veszélyeivel kapcsolatban, valamint 

felszólították az IMF-et, hogy ne vegye fel újra a kapcsolatot Moszkvával.

Az IMF a héten közölte, hogy újrakezdi az orosz gazdaság éves felülvizsgálatát, miután az ország gazdasága jobban lenyugodott, mint korábban. A szervezet szerint a vizsgálat kölcsönös kötelezettség az alap és annak tagjai között. Csütörtökön pedig az IMF azt közölte, hogy a felülvizsgálat az összes tag érdekét szolgálja, és az ne választható eljárás, hanem intézményi kötelezettség a tagok és az alap számára.

Amerikának csak a pénzügyi segítséggel lenne gondja, a felülvizsgálat nem zavarja

A múlt héten Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter egy interjúban arról beszélt, hogy nincs gondja az éves felülvizsgálattal, de akkor már lenne ellenvetése, ha az IMF pénzügyi segítséget is nyújtana Oroszországnak. 

Oroszország ugyanakkor 2000 óta nem fordult az alaphoz segítségért.

Az IMF felülvizsgálata szeptember 16-án kezdődik, először virtuális megbeszélésekkel, amit október 1-jétől követ a szervezet stábjának országba utazása is, hogy személyesen is beszéljenek az ország tisztviselőivel. Az IMF döntése nem sokkal követi azt, hogy Moszkva Kszenia Judajevát, az orosz központi bank elnökhelyettesét jelölte a szervezet végrehajtó bizottságába képviselőként, az 1990-es években kinevezett Alekszej Mozsin helyébe.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.