BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az azeri-örmény konfliktus Oroszországot és Iránt is egymás ellen fordíthatja

Teherán számára elfogadhatatlan egy Örményországon keresztül futó azeri folyosó létrehozása. Irán ugyanis attól tart, hogy ez elvágná az országot a világtól.

Az új, reformista iráni kormány óva intette Moszkvát, hogy Azerbajdzsán oldalára álljon egy azeri–örmény határvitában. Miután Oroszország támogatásáról biztosította az Örményország déli részén keresztül futó úgynevezett Zangezur folyosó létrehozását, Szajid Abbasz Aragcsi iráni külügyminiszter arról írt az X-en, hogy a régió békéje, biztonsága és stabilitása nem csak előnyös az iráni nemzetbiztonság szempontjából, de annak alapvető támasza is és a határok átrajzolását célzó törekvések vörös vonalat jelentenek Teherán számára.

Flag,Of,Armenia,Flag,Of,Azerbaijan,Nagorno-karabakh,Conflict, irán
Irán nem akar újabb háborút látni a határán / Fotó: Shutterstock

A The Guardian összefoglalója szerint a kemény hangvételű iráni megszólalás mögött az állhat, hogy Teherán attól fél, egy ilyen lépés elvághatja az országot Örményországon keresztül Európától és a tágabb külvilágtól is.

Irán fontos szövetségese Oroszország, de ez nem jelenti a nemzeti érdek feladását

Az iráni külügyminiszter ezzel azt is üzeni, hogy hazája hajlandó érdekei védelmében Oroszországgal szemben is keményebb hangot megütni, noha a két ország épp új stratégiai megállapodáson dolgozik. 

Az ügyben a héten Oroszország iráni nagykövetét is bekérették, 

és jelezték, hogy a perzsa állam nem látna szívesen újabb konfliktust a határán Oroszország bátorításával.

Ráadásul Aragcsi szavait olyanok is visszhangozták, mint az Iráni Forradalmi Gárda volt parancsnoka, Mosen Rezaei vagy épp az iráni parlament egyik keményvonalas képviselője, Ahmad Naderi, aki szerint az oroszoknak meg kell érteniük, hogy a stratégiai együttműködés nem jelenti a nemzeti érdekek feladását.

Török és azeri cél az Örményországot kettéosztó folyosó létrehozása

Az Azerbajdzsán és a Nakcsivai Autonóm Köztársaság közötti folyosó létrehozására tett török és azeri törekvéseket ráadásul Irán régóta ellenzi, hiszen az korlátozhatja az iráni–örmény kapcsolatokat és ezzel Irán hozzáférését Európához is.

Azerbajdzsán ugyanakkor többször fenyegetőzött azzal, hogy ha kell, erővel is létrehozza a folyosót és mivel az azeri hadügy költségvetése több mint háromszorosa az örménynek, miközben tavaly szeptemberben az ország hadserege könnyen meghódította Hegyi-Karabahot, erre valószínűleg képes is lehet. Moszkva a tavalyi háborúban ugyanis nem sietett az örmények segítségére, noha mind a két ország része a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének.

A legújabb vitát Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentése váltotta ki, mely párhuzamosan Vlagyimir Putyin orosz elnök bakui látogatásával azt mondta, hogy Moszkva támogatja a folyosó létrehozását, ám Örményország szabotálja azt az orosz közvetítésű egyezményt, ami ezt lehetővé tenné.

Teheránban ráadásul az oroszokkal való együttműködés határairól is vita van, miután 

az új iráni elnök, Maszúd Peszeskjan kampányában kiegyensúlyozottabb kelet-nyugat politikát ígért. 

Ám egyelőre Irán továbbra is szállít fegyvereket Oroszország számára , ami miatt az Európai Unió egyik szóvivője szerint kétséges, hogy javulhat a viszony Brüsszel és Teherán között. Irán ENSZ nagykövete, Amir Szaid szerint a fegyverszállításokról szóló hírek alaptalanok.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.