BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izraeli bombák után az uniós segélyek is elkezdenek csordogálni Libanonba

Az országban több százezren voltak kénytelenek elmenekülni otthonukból. Libanonban ráadásul a helyzet már a háború előtt sem volt különösebben biztató.

Az egyre hevesebb harcok által sújtott Libanon számára megnyíltak a humanitárius segélyek csapjai, többek között az Európai Bizottság 10 millió eurós segélycsomagot jelentett be az ország lakóinak megsegítésére.

libanon
Gáza után Libanont is elpusztítja a háború / Fotó: AFP

A vészhelyzeti finanszírozás célja a legsürgetőbb igények kielégítése, mint az élelem, a fedél vagy az egészségügyi ellátás. Az Európai Unió ezzel a csomaggal is számolva idén már 74 millió eurónyi humanitárius segélyt biztosított Libanon népének. Az uniós közlemény idézi a legfrissebb adatokat, amelyek szerint ismét több mint 90 ezer ember menekült el otthonából a harcok miatt, a tavaly október óta elmenekült 112 ezer főn felül.

Az EU 2011 óta már 941 millió eurót költött Libanon lakóinak és az onnan menekülőknek a segítésére. De nemcsak Brüsszelből érkezett bejelentés a Libanonba szánt segélyekről a Reuters szerint, hiszen 

az Egyesült Arab Emírségek is közölte, hogy 100 millió dollár értékben ad segélyt, de érkeztek felajánlások Törökországból vagy épp Szaúd-Arábiából is.

Vasárnap Jean-Noel Barrot francia egészségügyi miniszter 12 tonna egészségügyi felszerelés átadását felügyelte bejrúti útján. Ugyancsak vasárnap Abdel Fattah al-Sziszi egyiptomi elnök is elrendelte sürgősségi egészségügyi és humanitárius segélyek biztosítását Libanon számára.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.