BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A jemeni lázadók is lövik rakétákkal Izraelt, a képen egy ilyen támadás okozta tűz ellen küzdenek

Izzik a levegő, Irán újabb szövetségesére mért csapást Izrael

Izrael egy éve háborút vív az Irán támogatta Hamásszal és hajszál közelségbee került ugyanehhez a libanoni Hezbollahhal a napokban. A húszi felkelők Jemenben szintén Irán támogatását élvezik, és vasárnap rájuk is csapást mért az izraeli hadsereg.

Az egy éve folyó izraeli háborúnak már voltak olyan pillanatai, amikor végletesen felforrósodott a levegő Tel-Aviv és a háborúban közvetlenül nem bekapcsolódott Irán között. Izrael a napokban mindent megtett, hogy Teheránban ismét rángatózni kezdjenek a szemöldökök, és vasárnap Irán harmadik térségbeli szövetségesére mért csapást: a jemeni húszi felkelőkre.

A jemeni lázadók is lövik rakétákkal Izraelt, a képen egy ilyen támadás okozta tűz ellen küzdenek
A jemeni lázadók is lövik rakétákkal Izraelt, a képen egy ilyen támadás okozta tűz ellen küzdenek Fotó: Middle East Images via AFP

Hírügynökségi jelentések szerint Hodeida jemeni kikötő szenvedte el az izraeli csapást.

Az izraeli légierő a húszik terrorista rezsimjének célpontjait támadták Jemenben, 1800 kilométerre Izrael határától

– idézi az MTI az izraeli hadsereg tájékoztatását. A fő célpont a kikötői infrastruktúra volt.

Az al-Dzsazíra és al-Majádín arab hírtelevíziók szerint kigyulladt a helyi olajterminál egyik tározója.  Találatokat kapott érték a repülőtér is. Ez 2015 óta nem üzemel, és a felkelők bázisaként szolgálhat, ezért célozták meg. Eltalálták az al-Háli negyedben telhelyezkedő áramfejlesztőt is. 

A jemeni húszi lázadók az iráni támogatással kiépült, Izrael és az Egyesült Államok közel-keleti befolyása ellen harcoló csoport részei. A húszik számos alkalommal támadták az Izraellel szövetséges államok hajóit a stratégiai fontosságú Bab el-Mandeb-szorosban és az Ádeni-öbölben november óta, azzal  jelszóval, hogy ezekkel az akciókkal az Izraellel harcoló palesztinokat támogatják.

Az egy évvel ezelőtt Izraelre támadó, gyilkosságok sorozatát elkövető és túszokat ejtő, Irán támogatta Hamásszal Izrael azóta nyílt háborút folytat. Az elmúlt napokban lecsaptak a szintén iráni támogatású, libanoni Hezbollah tagjaira és vezetőire is, és a régió közel került a háború kiszélesedéséhez.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.