BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Karácsony Gergely: a neheze most jön

A Duna a hazai szakaszon szinte mindenütt a III. fok szintjét meghaladóan tetőzik majd, Budapesten ez előreláthatólag szombaton várható, szintén a III. fok feletti vízállással.

„Budapest felkészült az árhullámra, de a neheze most jön. Jóval a tetőzés előtt befejeztük a munkálatokat”– írta Karácsony Gergely a Facebookon. A főpolgármester hozzátette, hogy a fővédvonalon 9 méteres magasságig épültek ki a szükséges helyeken az ideiglenes gátak. A védművek kiegészítő megerősítését is elvégezték a biztonság fokozása érdekében.

árvíz, budapst, 2024, szeptember, pesti rakpart, baudai rakpart, margit híd, batthiány tér, hmokzsákok, lezárás, hév, ár, budai vár, árhullám, padok, víz, duna
Kotulák Andrea / Világgazdaság
Fotó: Kotulák Andrea / Világgazdaság

Karácsony azt is írta, hogy Fővárosi Csatornázási Művek figyelőszolgálata járja a gátakat, ha szükséges, készenléti egységeik azonnal bevethetők. A Fővárosi Vízművek szakemberei is éjjel-nappal figyelemmel kísérik az árvíz alakulását. 

„Mától lezárják a metró Batthyány téri állomását, a szerelvények csak áthaladnak a megállón, le- és felszállni nem lehet. A metróállomás lezárásának idején a 39-es busz vonalán a Széll Kálmán tér és a Batthyány tér között sűrűbben indulnak a járatok, és csuklós buszok is közlekednek ezen a vonalon” – írja. Hozzátette, hogy le kellett zárni a III. kerületi Pók utcát is a Szentendrei út felől, ez a korlátozás a 106-os busz útvonalát érinti. 

„Továbbra is arra kérek mindenkit, ne közelítse meg veszélyes mértékben az elárasztott területeket! 

Eddig minden a terv szerint halad, de a neheze még csak most jön!”

 – közölte. 

Sokan mennek ki bámészkodni a Duna-partra, hogy megnézzék a rendkívül magas vízállást. Karácsony Gergely főpolgármester arra kért mindenkit, aki nem vesz részt az árvíz elleni védekezésben, hogy csak távolról, legfeljebb a felső rakpart vonalából tekintse meg az áradó Dunát, a védekezés kiemelt helyszínét, a Bem tér és a Batthyány tér közötti szakaszt lehetőség szerint kerülje el.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.