BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ursula von der Leyen 10 milliárd eurót ígér az árvíz okozta károk enyhítésére

„A rendkívüli idők rendkívüli intézkedéseket követelnek meg” - indokolta meg Ursula von der Leyen azt, hogy miért a kohéziós alapból származó összegeket akar az árvíz okzota károk enhítésére fordítani.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ígéretet tett arra, hogy akár 10 milliárd eurós (11 milliárd dollár) finanszírozást mozgósít az elmúlt évtizedek legsúlyosabb árvízeivel küzdő közép-európai vezetők megsegítésére - közölte a Bloomberg.

Heavy Rain Sweeps Central Europe
Fotó: Gabriel Kuchta / Bloomberg

„Azért vagyok itt, hogy megnyugtassam Önt arról, hogy Európa az Ön oldalán áll” – mondta von der Leyen többük mellett állva a nyugat-lengyelországi Wroclaw városában.

Az összeg az EU Kohéziós Alapjából származik, és nem lesz szükség tagállami társfinanszírozásra a nagyobb rugalmasság érdekében – mondta von der Leyen, mivel mint mondta, „a rendkívüli idők rendkívüli intézkedéseket követelnek meg”.

A közép-európai kormányfők üdvözölték ezt a lépést. „Ez azért fontos, mert gyorsan fel tudjuk használni, hogy segítsünk az embereknek ebben a helyzetben. Nincs társfinanszírozás, ami azt jelenti, hogy kevésbé lesz bonyolult” – mondta Karl Nehammer osztrák kancellár.

A bizottság elnöke azt is elmondta, hogy a forrásokat beruházási előfinanszírozásként lehet felhasználni.

„Folytatnunk kell az árvízi infrastruktúra fejlesztését a jövőben” – mondta Petr Fiala cseh miniszterelnök.

Lengyelország és a szomszédos Csehország hatóságai már figyelmeztettek, hogy gazdaságukat negtívan fogja érinteni az árvíz, amely legalább 20 ember halálát okozta a régióban. A katasztrófa rávilágított arra, hogy a sokkoló időjárási események egyre gyakoribbá válnak, hiszen most is a nyári rekordmeleg után következett be a rekordmértékű csapadék.

A Bloomberg kitért rá, hogy Donald Tusk lengyel miniszterelnök kormányát akkpr súlytja az árvíz drámáa, mikor 2025-ben egyébként is a várható rekordhiánnyal kell megküzdjön. A varsói kormány legalább 2 milliárd zloty azonnali segélyt ígért. Tusk később azt mondta a Polsat News televíziónak, hogy Lengyelország 5 milliárd eurós uniós támogatáshoz juthat.

A Cseh Köztársaságban, ahol az árvíz miatt háztartások ezrei maradtak áram nélkül, és a közlekedési utvonalak megszakadtak, a Fiala kormánya bejelentette, hogy idén és jövőre növelni kívánja a költségvetési hiányt a károk orvoslására. A 2024-es költségvetési lyuk az eredeti tervhez képest mintegy 12 százalékkal, nagyjából 30 milliárd koronás csapást mér Prága adósságcsökkentési törekvéseire – közölte a Pénzügyminisztérium.

Ausztria 1 milliárd euróra emelte katasztrófaelhárítási költségvetését, Nehammer pedig az X-en közzétett bejegyzésében elmondta, hogy kormánya 500 millió eurós uniós kohéziós forrást hívhat le.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön érkezett Wroclawba mégpedig Donald Tusk, Karl Nehammer osztrák kancellár, Petr Fiala cseh miniszterelnök és szlovák kollégája, Robert Fico társaságában. Wroclawban a lakosok megerősítették az Odera folyó menti védekezést, sokan emlékeztek az 1997-es pusztító áradásokra, amikor a 650 000 lakosú város 65át elmosta az ár. Éjszaka az árvíz meghaladta a korábban jósolt szintet, de a helyzet stabilizálódik - közölték a hatóságok. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.