BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egybalatonnyi víz folyt át Budapesten, és még csak most jön a java

Az elmúlt napokban már összesen egybalatonnyi víz folyt át a fővároson, és a következő napokban még ugyanennyi fog érkezni. Az egész Európát érintő árvíz mennyisége összesen 21 Balatonnak felel meg.

Kétbalatonnyi víz folyik le a Dunán csak ezen a héten, ami így is csak töredéke a Boris ciklonból kihullott 21 balatonnyi mennyiségnek – ez a jelenlegi árvíz oka. A Boris ciklon múlt héten nagyjából 21 balatonnyi vizet zúdított Közép-Európára: ennek egy részét elnyelte a föld és a növények, egy része hóként az Alpokban maradt, egy része elpárolgott, vagy más folyókon indult a tengerek felé, de jelentős része a Dunán csorog lefelé.

MK__4005, árvíz
Már egy teljes Balatonnyi víz fojt át Budapesten, és az árvíz még csak most fog tetőzni / Fotó: Máté Krisztián

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság óránkénti közléseiben nem csak a vízállást, de a vízhozamot, vagyis folyóink keresztmetszetein másodpercenként átfolyó vízmennyiséget is megadja – írja az Időkép. A legnagyobb tavunk vízállástól függően nagyjából 1,9 köbkilométernyi, avagy 1900 millió köbméternyi édesvizet tárol, ezt a Duna budapesti szelvényére számított átfolyási adatsorával összevetve kiderül, hogy hétfő éjféltől csütörtök délutánig – az emelkedő vízszint miatt egyre gyorsabban, jelenleg nagyjából 7500 köbméter per másodperc sebességgel – már 

közel egy balatonyi víz ömlött át a fővárosi szakaszon.

A folyamat a következő napokban ráadásul tovább gyorsul, a következő balatonyni mennyiség két és fél nap alatt összegyűlik, így egy hét leforgása alatt kétbalatonnyi víz halad át a Duna medrén Budapestnél. Ha ennyit vizet Magyarország teljes területére szétterítenénk, 4 centis, bokáig érő víz állna mindenhol. A teljes árhullám alatt átvonuló víz ennél több lesz, pontos becslést azonban csak a levonulást követően lehet adni.

Rövidesen Budapesten tetőzik az árhullám – itt élőben követheti

A ciklon távozása után az elmúlt 24–36 órában már sehol sem volt említésre méltó csapadék a vízgyűjtőkön, a tetőzést követően lassú apadás zajlik a felsőbb szakaszokon. Ez egyben azt is jelenti, hogy az árhullám, amelyet a korábbi rendkívüli esőmennyiség indított el, egyre halad lefelé a vízfolyásokon. A legfrissebb adatok szerint a Duna a hazai szakaszon szinte mindenütt a III. fok szintjét meghaladóan tetőzik majd, Budapesten ez előreláthatólag szombaton várható, szintén a III. fok feletti vízállással.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.