BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötre nőtt az árvíz halálos áldozatainak száma Csehországban

Ötre emelkedett a csehországi árvíz halálos áldozatainak száma, nyolc személy pedig eltűnt, őket továbbra is nagy erőkkel keresik – jelentette be Vít Rakusan cseh belügyminiszter szerdán, késő éjjel a CNN Prima News hírtévében. Az áradások kezdete óta több mint 19 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát országszerte, mintegy 35 ezer háztartásban pedig még csütörtökön reggel sem volt áram.

Petr Fiala cseh kormányfő azt közölte, hogy az árvíz napjaiban – szombattól szerdáig – több mint 19 ezer embert telepítettek ki országszerte. Egy részük még a következő napokban sem térhet vissza otthonába, mert az árvíz által elöntött épületeket előbb a statikusoknak kell megvizsgálniuk, hogy lakhatók-e, érdemes-e újjáépíteni őket, vagy annyira megsérültek, hogy le kell őket bontani. 

Floods in the Czech Republic
Járőröző mentőcsapatok a megáradt Opava folyón Csehországban / Fotó: Lukas Kabon / Anadolu via AFP

Vít Rakusan belügyminiszter szerdán éjjel a CNN Prima News televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy már ötre emelkedet az árvíz halálos áldozatainak száma, nyolc eltűnt személyt pedig nagy erőkkel keresnek.

Az árvíz által egyik leginkább sújtott város, az észak-morvaországi Opava polgármestere szerint az ár a mintegy 60 ezer lakosú településen tíz négyzetkilométernyi területen pusztított, okozott nagy károkat, ahol több mint 6500 épület áll. 

Csehország 15 ezer nedvességelszívó gépet kért Brüsszeltől, mert ezekből nagy a hiány. A cseh tűzoltóság és a mentőszolgálatok eddig nyolcezer páramentesítő készüléket bocsátottak a lakosság rendelkezésére saját felszereléseikből. 

Több tízezer háztartásban nincs áram

Továbbra is gondok vannak az áramszolgáltatással. Csütörtökön reggel még mintegy 35 ezer háztartás volt áram nélkül, elsősorban a Morva-sziléziai régióban. A vasúti közlekedés több mint 20 helyi vonalon szünetel, s a közlekedés teljes újraindítását a jövő hét elejére ígérte a cseh vasúttársaság. A megáradt folyók vízszintje országszerte csökken, már csak egy helyen van legmagasabb szintű árvízveszély. 

Petr Pavel cseh államfő szerdán előzetes bejelentés nélkül meglátogatta a Morva-sziléziai régiót, s felkereste a leginkább árvíz sújtotta helyeket. „A károk hatalmasak, az újjáépítés több helyen nem hónapokig, hanem évekig fog tartani” – mondta késő éjjel az elnök.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.