BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árvíz: csütörtöktől használhatják a buszsávot a mentésben részt vevő szervezetek

Az arra jogosultak kaphatnak majd egy matricát, amelyet ki kell tenni a járművükre a buszsávok használatához. Az árvíz elleni védekezés rendhagyó megoldásokat kíván.

Használhatják ezentúl a buszsávot azon szervezetek járművei, amelyek közvetlenül részt vesznek az árvízhelyzet elleni küzdelemben, és rendelkeznek az erre feljogosító matricával – derült ki a szerdai Magyar Közlönyből.

árvíz, budapst, 2024, szeptember, pesti rakpart, baudai rakpart, margit híd, batthiány tér, hmokzsákok, lezárás, hév, ár, budai vár, árhullám, padok, víz, duna
Kotulák Andrea
Az árvíz elleni mentésben részt vevők használhatják majd a buszsávot / Fotó: Kotulák Andrea / Világgazdaság

A Magyar Közlöny a kérdésben úgy fogalmaz: az autóbusz-forgalmisávban az autóbusz- és trolibuszforgalom zavarása nélkül a kormány egyedi döntése esetén a természeti jelenség által előidézett veszély, katasztrófaveszély vagy katasztrófahelyzet idején a kijelölt szervezetek azon gépjárműve, amelyet a meghatározott feladat ellátására közvetlenül használnak – a természeti jelenség által előidézett veszéllyel, katasztrófaveszéllyel vagy katasztrófahelyzettel érintett települések területén – a kormányhatározatban foglaltak szerint közlekedhet. 

Más jármű erre a forgalmi sávra – a sáv keresztezését és a bekanyarodásra felkészülést kivéve – nem hajthat rá. Ahol autóbusz-forgalmisáv van, a menetrend szerint közlekedő autóbusz és trolibusz – a bekanyarodás és kikerülés esetét kivéve – csak ebben a forgalmi sávban haladhat.

A Közlönyben foglaltak szerint az erre jogosultak egy matricát is ki kell majd tegyenek járműveik elejére és hátuljára is, melyek meglétét és az arra való jogosultságot a rendőrség ellenőrizheti.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.