BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Áradások és földcsuszamlások: több mint ezren kényszerültek elhagyni lakóhelyüket Olaszországban

Drámai állapotok alakultak ki Észak-Olaszország több, a turisták által is kedvelt településén az árvízek és földcsuszamlások miatt. Ravenna térségében legalább nyolcszáz, Bologna térségében pedig csaknem kétszáz ember töltötte a szerda éjszakát ideiglenes menedékházakban, iskolákban és sportközpontokban – írja a helyi média.

Bologna, Cesena, Forli, Ravenna és Rimini tartományt érintette az árvíz: az evakuálások után több száz, lakóhelyét hosszabb időre elhagyni kényszerülő emberről számoltak be. Ma bezártak az iskolák, a vonatközlekedés pedig szünetel ezeken a helyeken – közölte az olasz sajtó.

Flooded Streets In Pisa
Fotó: NurPhoto via AFP

A víz nagy területre hatolt be, miután több gát beszakadt. Cotignola lényegében az A14 bejáratáig víz alatt van. Több ház teljesen használhatatlanná vált, csaknem az egész terület járhatatlan. Az elmúlt 24 órában több mint 500 mentési műveletet hajtottak végre itt. Kritikusabb a helyzet Ravenna tartományban, ahol két Drago helikopter is dolgozik a Senio és Lamone patak áradása miatt otthon rekedt emberek evakuálására.

Ravenna térségében evakuáltak 800 embert, és további 165 embert telepítettek ki Bologna térségében, ők az önkormányzatok és prefektúrák által rendelkezésre bocsátott befogadóállomásokon töltötték az éjszakát. A felhívásokat hangszórókon keresztül sugározták, a polgármesterek pedig továbbra is a Facebookon keresztül tájékoztatják a lakosságot az aktuális helyzetről.

Anconában a város nagy területeit elárasztotta a víz, és a legtöbb utca le van zárva. Több környékbeli falu vált elérhetetlenné a földcsuszamlások miatt. Az áradások miatt szünetel a forgalom Faenza és Forli, Ravenna és Castelbolognese, valamint Ravenna és Faenza között. A nagy sebességű, a helyközi és a regionális vonatok esetében útvonalkorlátozások vagy törlések következhetnek be, ezért javasolják a folyamatos tájékozódást az utazóknak, illetve inkább utazásuk átütemezését kérik.

Romagnában az éjszaka folyamán tovább esett az eső, az Appenninek-szigeteken áthaladó folyókon és a folyásirány szerint lejjebb fekvő városközpontokban elérte az árvízszintet a víz. Faenzában körülbelül ezer embert költöztettek el a Marzeno és a Lamone folyó áradása miatt. A tegnap délután felállított támfalak keveset használtak, az éjszaka folyamán a víz elsodorta őket, és betört azokra a városrészekre, amelyek a 2023. májusi áradások idején is víz alá kerültek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.