BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Vienna,/,Austria,-,March,16,,2012:,Facade,Of,An

A „kicsi randa lyukak” a legjobb befektetés az osztrák guru szerint

Különc ingatlanbefektető guru véleménye a témája a német Handelsblatt cikkének. A minigarzon, azaz „'a kicsi randa lyukak” a legjobb befektetés az osztrák Gerald Hörhan szerint, aki ingatlanok kiadásán kívül könyveket is ad el, szemináriumokat tart, és önmagát nem befektetési gurunak, hanem befektetési punknak nevezi.

Sokan emlékeznek arra a két évtizeddel ezelőtti kampányra, amelyben az akkori magyar kormány azzal próbálta csábítóvá tenni az európai uniós csatlakozást, hogy akkor nyithatunk cukrászdát Bécsben. Nincs rá adat, hány honfitársunk tette ezt meg 2004 óta, de minden bizonnyal többen fogadták meg Gerald Hörhan tanácsát, aki szerint a legjobb befektetés a minigarzon, vagy ahogy ő nevezte őket a német Handelsblattnak: „a kicsi randa lyuk”.

A,Sacher,Torte,Sold,In,A,Vienna,Cafe.
Volt, aki szerint a bécsi cukrászda a legjobb befektetés, a „befektetési punk” szerint azonban a minigarzon / Fotó: Shutterstock

Annyit minden bizonnyal nem vettek, mint Hörhan, aki eddig 200 ingatlant vásárolt össze majdnem 50 millió euró (húszmilliárd forint) értékben, és ezek évente majdnem kétmillió eurót (790 millió forintot) hoznak neki bérleti díj formájában. 

A Handelsblatt idézte guru – aki önmagát szívesebben nevezi befektetési punknak – nemcsak vásárol és kiad, hanem szemináriumokat is tart teóriáiról, és saját könyveit is eladja, amelyek közül a legújabb alcíme: Hogy nem tudod megállni, hogy ne gazdagodj meg, és a címlapján ő maga látható egy trónon, körülötte heverő aranyrudakkal (bár azért ő azt magyarázza, hogy nem az arany a legjobb befektetés).

Akármilyen dicsekvőnek tűnik is Hörhan első ránézésre, a követőinek és szemináriumi résztvevőinek szóló legfontosabb befektetési javaslata ehhez képest józan

– írja a német lap. Vásárolj egyszobás lakásokat (ld. kicsi, randa lyukak).

Hörhan levezette: vegyél minilakást hitelből, és add ki, gazdag leszel

Hörhan címszavakban ezt mondja:

  • Megvehető kicsi, 15–35 négyzetméteres lakást már százezer eurónál (39,4 millió forintnál) olcsóbban is találsz. 
  • Ezt már akkor meg tudod finanszírozni, ha csak 20 ezer euród (7,9 millió forintod) van a bankban. 
  • Aztán add ki.

 

Az elhelyezkedésétől függően egy ilyen ingatlan  négyezer eurótól (1,58 millió forinttól) hétezerig terjedő bérleti díjat hozhat be egy évben, ami fedezi a hitel visszatörlesztését, és a végén a tiéd lesz az ingatlan. Ha lakáshiány van, vagy drágul az albérlet, annál jobb.

A Handelsblatt szakértőket is megkérdezett, hogy ellenőrizze a levezetés igazságtartalmát.

Üzleti szempontból a kis lakások, az úgynevezett mikrolakások a vevők számára biztonságos választást jelentenek

– volt Daniel Ritter, a Von Poll Immobilien ingatlanügynökség vezető partnere véleménye. A vételi ár általában nem magas, a működtetési költség alacsonyabb és a kiadók számára általában egészen nyereségesek.

Minigarzon: a szakértők nem tudtak nem egyetérteni a befektetési punkkal

A Bulwiengesa elemzőház a mikrolakások, főleg a bebútorozottak nyereségpotenciálját évi 3,6 százalékra becsülte a profi befektetők számára. A magánvásárlók azonban a Finanztest korábbi tanulmánya szerint a költségek levonása után csak 2,8–3,3 százalékra számíthatnak.

Interior,Design,Of,A,Dining,Room,And,Kitchen,In,A
Persze azért nem minden minilakás kicsi randa lyuk Ausztriában sem / Fotó: Shutterstock

A Bulwienga egy jelentése szerint egyébként a mikrolakások átlagos havi all-in bérleti díja 575 euró (227 ezer forint). All-in annyit jelent, hogy az árban benne van minden működtetési költség, a wifi és a bútorzat. Az éves bevétel tehát 6900 euró, de ebből költségeket kell fizetni. Egy 80 ezer eurónál nagyobb hitel éves jelzáloghitelkamata 2800 euró körül van, visszafizetés nélkül, 20 százalékos saját rész mellett.

Vigyázat: mindezek az adatok Ausztriára vonatkoznak, nem Magyarországra. A szomszédoknál a kereslet a Bulwiengesa szerint jelentősen megemelkedett a kis otthonokra. Nem a diákok miatt, ők az ilyen lakások bérlőinek mindössze a 37 százalékát teszik ki. A munkaerőpiacra frissen lépettek és bejárók egyre erősebb keresletet teremtenek. A lakások kiadási rátája nem kevesebb, mint átlagosan 96 százalék – mondta Felix Embacher, a Bulwiengesa főképviselője. És a szakértők szerint ez a trend folytatódik.


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.