BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kemény feltételekkel ad csak pénzt Ukrajnának az IMF

A nemzetközi hitelező húsbavágó lépéseket vár az ukrán kormánytól, cserébe a további finanszírozésrt. Terítéken a hrivnya leértékelése és az adóemelések.

Szerdán érkezik Kijevbe a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációja, hogy az országnak nyújtott finanszírozásról és annak feltételeiről tárgyaljon. Az ukrán tisztviselők kemény feltételekre számítanak a nemzetközi hitelező irányából.

Jakarta,-,May,03,2024:,International,Monetary,Fund,(,Imf),Logo, IMF
Kemény feltételekkel ad csak pénzt Ukrajnának az IMF / Fotó: Shutterstock

A Bloomberg névtelenséget kérő, az előzetes megbeszélésekre rálátó ukrán forrásai szerint terítéken van a hrivnya gyorsabb leértékelése, a kamatok csökkentése és az adószedés megerősítése a költségvetési hiány mérséklése céljából. A 15,6 milliárd dolláros program legújabb felülvizsgálata 1,1 milliárd dollárt szabadíthat fel a mostani körben. Ehhez azonban az kell, hogy az IMF úgy ítélje, Ukrajna eléri a program céljait és elegendő forrással és szükséges politikával rendelkezik, hogy finanszírozni tudja működését.

Amit az IMF kér, az nem túl népszerű

Az ukrán jegybank ugyanakkor nem kívánja tovább gyengíteni a hrivnyát, mely már így is 10 százalékot gyengült október óta, mióta a jegybank megszüntette a fix árfolyamot, amit a háború kitörése után vezettek be. 

Az ukrán fizetőeszköz további gyengítése megnehezítené a központi bank törekvését az árstabilitás elérésére, 

de az IMF által várt lépések politikai szempontból is népszerűlenek. Ukrajna kedden állapodott meg nemzetközi piacokon forgó kötvényei tulajdonosaival azok restrukturálásáról, mellyel a következő három év során több mint 11 milliárd dollárt takarít meg az ország.

Az ukrán költségvetésen óriási rés tátong

Ukrajna eddig nemzetközi támogatásra támaszkodott az orosz támadás elleni védekezése során, így közel 122 milliárd dollárnyi támogatáshoz jutott az Egyesült Államoktól, az Európai Uniótól, az IMF-től és másoktól, ám a jövő évi költségvetésén még mindig tátong egy 15 milliárd dolláros lyuk, amire nem érkeztek felajánlások az ország szövetségeseitől Denisz Szmihal miniszterelnök szerint.

Ezt a hiányt töltheti be az IMF szerint a hrivnya gyorsabb leértékelése és a monetáris politika lazítása a mérsékelt infláció mellett, hiszen az növelné a költségvetés hrivnyában denominált bevételeit és a hitelfelvételt is olcsóbbá tenné a helyi fizetőeszközben. Az IMF ugyanakkor kritizálta a kormány adóemelési terveit, mondván azok nem elég szigorúak és 

a jelenleg 20 százalékos forgalmi adó emelését javasolta.

Azonban kedden az ukrán parlament a hadiadót sem tudja megemelni, annak népszerűtlensége miatt. Ukrajna az IMF-től függetlenül számíthat további 50 milliárd dollárnyi, az orosz központi bank befagyasztott eszközei által fedezett kölcsönre is, ám annak végső részletein az Európai Unió és az Egyesült Államok még dolgozik.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.