BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kimerültek és demoralizáltak az ukrán katonák a fronton

Egyre többen dezertálnak az új sorkatonák közül. Az amerikai és európai fegyverszállítások akadozása miatti lőszerhiány rendkívüli mértékben rontotta a katonai morált.

Az ukrán katonák harci kedve egyre inkább romlik a folyamatos orosz támadások és a veszteségek árnyékában, miközben az erősítések nem érkeznek megfelelő ütemben, és Pokrovszk környékén az orosz előrenyomulást sem sikerül megállítani.

Aftermath of rocket strike in the Pokrovsk region of Ukraine, ukrajna
Ukrajna egyre nehezebben bírja a háború pusztítását / Fotó: AFP

A CNN hat parancsnokkal is beszélt – akik a frontvonalon szolgálnak vagy nemrég tértek vissza ottani küldetésükből –, akik egyaránt súlyos problémának nevezték a hanyatló morált és a fegyelem fellazulását, különösen az újonnan mozgósított katonák körében. Sokszor az újonnan besorozott katonákból álló alakulatok elhagyják pozícióikat vagy megtagadják, hogy harcba induljanak, miközben folyamatosan keresik a módját, hogy minél távolabb kerüljenek a frontvonaltól.

A sorkatonák fegyelmével is gond van

Szemben a korábban önként hadba vonulókkal, a sorkatonáknak nem volt választásuk, akarnak-e harcolni, és a hadsereget sem hagyhatják ott legálisan, amíg a mozgósítás véget nem ér. A fegyelemmel és a morállal kapcsolatos gondok ugyanakkor nem új keletűek, már a télen elkezdődtek, amikor Ukrajna hónapokig várt az amerikai és európai katonai támogatások megérkezésére, mialatt lőszerhiánnyal küzdött.

Mindez gyakran ahhoz vezetett, hogy 

hiába látták az ukránok a közelgő orosz csapatokat, nem tudtak ellenük tüzérségi támadást indítani. 

Többen azt mondták a CNN-nek, hogy bűntudatot éreztek, amikor nem voltak képesek a gyalogságnak megfelelő tüzérségi fedezetet biztosítani. A frontvonalak közelében egyre szaporodó drónok pedig azt is megnehezítik, hogy a csapatok váltsák egymást a front legveszélyesebb pontjain, így a parancsnokok hiába szeretnék három-négy naponta váltani az embereiket, sokszor nincs erre mód. Volt, hogy egy pozícióban 20 napra ragadtak be a katonák.

Rengetegen dezertáltak idén az ukrán hadseregből

Ahogy a csatatéren romlott a helyzet, úgy adták fel egyre többen, amit jelez az is, hogy csak az idei év első négy hónapjában mintegy 19 ezer katona ellen emeltek vádat

  • fegyelemsértés, 
  • dezertálás vagy
  • engedély nélküli eltávozás miatt. 

Noha az ukrán honvédelmi és biztonsági erőknél több mint egymillióan szolgálnak, a dezertőrök számát az előbbi adat valószínűleg alulbecsüli, hiszen 

több parancsnok is inkább igyekszik elkerülni a távozók jelentését, és rávenni őket arra, hogy önként térjenek vissza a frontra.

Ez annyira elfogadottá vált, hogy Ukrajna dekriminalizálta az engedély nélküli távozást vagy dezertálást az első alkalommal. Ez egy ukrán parancsnok szerint nem is rossz ötlet, ugyanis a büntetéssel való fenyegetés csak rosszabbá tenné a helyzetet.

A frontvonal leghevesebb harcai Pokrovszk környékén zajlanak, amely fontos város vasúti és közúti csomópontként, de a csapatok ellátása szempontjából is kulcsfontosságú. Elfoglalásával az oroszok nagy lépést tennének abba az irányba, hogy uralmuk alá vonják Donyeck és Luhanszk régiót, melyeket még a háború első évében csatolt Oroszországhoz Vlagyimir Putyin.

Az oroszok fő támadásaikat is oda összpontosítják, így túlerőben vannak, de a helyzetet az ukrán csapatok sem mindig segítik. Előfordul, hogy egyes alakulatok nem teljesen őszinték: nem akarnak rossz színben feltűnni, de az érkező erősítések és a térségbe vezényelt sok különböző egység miatt is nehézkes a kommunikáció. 

Az elektronikus hadviselés drónellenes eszközei sokszor a saját csapatok drónjait is megzavarják, 

de akár az egyszerű rádiókommunikációt is a különböző alakulatok között.

Bár a kurszki offenzíva országszerte jót tett a morálnak, a támadásban részt vevő egységekben is vannak kétségek, hiszen nem értik, hogy a keleti front problémáinak árnyékában miért Oroszországban harcolnak. Az offenzívában részt vevő katonákat ráadásul gyakran pihenés nélkül vezényelték át a hadműveletre.

Bár a megszólaló parancsnokok továbbra is hajlandók harcolni, a súlyos veszteségek árnyékában van, aki már igyekszik elkerülni, hogy érzelmi köteléket alakítson ki az embereivel.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.