BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Betilthatják Svédországban a koldulást

Ez is az Európai Unió hibája.

A jobbközép svéd kormány és a radikálisan jobboldali Svéd Demokraták párt vizsgálja annak a lehetőségét, hogy betiltsák az országban a koldulást.

Külföldről jönnek kéregetni Svédországba / Fotó: AFP

„Ez a lépés jó és abszolút szükséges” – idézte a Politico Linda Lindberget, az SD vezetőjét. „A koldulás ritkaság volt Svédországban a 2010-es évek elejéig, amikor sok uniós állampolgár jött ide koldulni” – jelentette ki egy hétfői sajtótájékoztatón.

Lindberg azt is hozzátette, hogy a jelenség egyre szisztematikusabb és bonyolultabb bűncselekményekhez vezetett.

Véleményünk szerint nem észszerű, hogy emberek átutazzák fél Európát azért, hogy a boltjaink előtt kéregessenek

– fogalmazott, és emlékeztetett, hogy ilyen tilalom korábban is létezett az országban.

A kampányban megígérték

A Svéd Demokraták választási ígéretei közé tartozott a koldulás betiltása, és az SV a három koalíciós jobboldali párttal együtt minimális, háromfős többséget szerzett a parlamentben a 2022-es választáson, de csak kívülről támogatja a kormányt.

Kineveztek egy vizsgálóbiztost, akinek az a feladata, hogy megállapítsa, hogyan lehetne egy ilyen tilalmat jogszerűen – a nemzetközi egyezmények és az emberi jogok megsértése nélkül – végrehajtani, és hogy 2025 júniusának végén bemutassa eredményeit a svéd parlamentnek.

Az ellenzék nem fogja megszavazni a koldulás megtiltását / Fotó: AFP

Az ellenzéki Liberális Párt néhány képviselője kijelentette, hogy nem fog a tilalom mellett szavazni. Lindberg azonban optimista.

„Nem zárom ki, hogy jövő nyáron olyan jól előkészített és kiegyensúlyozott javaslatunk lesz, hogy más pártok is fontolóra vehetik a támogatását” – jelentette ki.

Több településen már betiltották a koldulást

A párt már 2016 óta forszírozza ezt a kérdést – emlékeztetett egy korábbi tudósításában a European Conservative című honlap. 

A fő érv a tiltás mellett az, hogy a koldulás elősegíti az emberkereskedelmet,

a kiszolgáltatott személyeket más országokból Svédországba szállítják, és arra kényszerítik, hogy az emberkereskedő hálózat nevében kolduljanak.

Néhány település már helyi szinten betiltotta a koldulást, az országos tilalomhoz azonban parlamenti határozat kell.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.