BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A krími hidat (másik ismert nevén Kercsi-hidat) kétszer is érte pusztító ukrán támadás a háború során Voting for Anadolu Agency's Photos of the Year contest kicks off / News

Csillagok háborúja utánérzés az ukrajnai háborúban: légvédelmi tornyok jelentek meg a krími hídon

Az ukrán Kiyv Post számolt be róla, és mutatta be fotón és videón. A Krími hídon, amely az Ukrajnától annektált Krím félszigetet köti össze Oroszországgal, légvédelmi tornyok jelentek meg, és a kulcsfontosságú hidat körberakták légvédelmi eszközökkel – az elpusztítására törő ukránok fájdalmára, az itt közlekedők megnyugvására.

Erőddé változtatta Oroszország az Ukrajnától annektált Krím félszigetre vezető Krími hidat, amelyet háborús ellenfele többször is megtámadott a múltban. Az ukrán lap, a Kyiv Post szúrta ki a híd szerkezetére telepített légvédelmi tornyokat, amelyet cikkében fotóval is illusztrált.

A krími hidat (másik ismert nevén Kercsi-hidat) kétszer is érte pusztító ukrán támadás a háború során Voting for Anadolu Agency's Photos of the Year contest kicks off / News
A Krími hidat (másik ismert nevén kercsi hidat) kétszer is érte pusztító ukrán támadás a háború során / Fotó: Anadolu via AFP

Emlékezhetünk, a mindkét fél által szimbolikusnak tartott, az oroszok számára pedig létfontosságú Krími hidat a múltban több pusztító ukrán támadás is érte. Ezek között volt, amit elhárítottak, de például a tavaly nyári támadás akkora károkat okozott benne, hogy hónapokig tartott kijavítani. Nem ez volt az egyetlen súlyos támadás: 2022 októberében egy kamionban odaszállított bomba rongálta meg erősen az út- és vasúti pályát.

A hidat mindenféle drónokkal is támadták már, és felhasználták hozzá az amerikai ATACMS rakétákat is.

Tornyok, radarok, Pantsir rakéták, légvédelmi rendszerek

Érthető, hogy a köldökzsinórt jelentő hidat az oroszok minden látható és láthatatlan eszközzel igyekeznek megvédeni.

A Kyiv Post úgy tudja, hogy a híd védelmére az oroszok légvédelmiágyú-rendszereket telepítettek és a Pantsir föld-levegő rakétarendszereket is felhasználják. Emellett 30 méter magas fémtornyokat is építettek a híd egy részét tartó Tuzla-sziget mindkét végén, amelyeket Pantsir rakétákkal láttak el. A műholdképek később ezt meg erősítették – írta a lap.

A tornyok elhelyezkedését a lenti videó is bemutatja, szerzője a rendszerhez tartozó radarberendezéseket is aktívként említi.

 


 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.