BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Lelőtték Bálngyimírt, az oroszoknak kémkedéssel gyanúsított bálnát

A 4,2 méter hosszú és 1200 kilós bálnát múlt héten holtan találták a Norvégiához tartozó Risavika-öbölben, az állatvédők szerint Bálngyimírt lelőtték. Az állatvédők a rendőrséghez fordultak.

Ismeretlen tettesek lelőtték Bálngyimírt, az orosz kémkedéssel megvádolt fehér bálnát az OneWhale és a NOAH állatvédő szervezetek szerint. A két csoport feljelentést tett, és arra kéri a norvég rendőrséget, hogy indítson büntetőeljárást az állat halála ügyében.

Szelíd volt az állítólagos hírszerző /  Fotó: AFP

A 4,2 méter hosszú és 1200 kilós belugát múlt héten holtan találták a Norvégiához tartozó Risavika-öbölben. A bálnát először 2019-ben észlelték az orosz vizek közelében, és nagy hírnévre tett szert, mivel hámot viselt, amelyhez egy kamerának látszó szerkezet és egy csat tartozott. Az utóbbin az Equipment St Petersburg felirat szerepelt.

Emiatt a médiában elterjedt, hogy az orosz haditengerészet kémkedésre használta az állatot, bár bizonyíték erre nem került elő. Ellenben kiderült, hogy szívesen játszik az emberekkel, szelíd, és még a kézjelekre is reagál. Neve a norvég „hval” (bálna) és Vlagyimir Putyin orosz elnök nevének keresztezéséből jött létre.

Bálngyimír boncolását a Norvég Állatorvosi Intézet végzi, ami a Newsweek megkeresésére megerősítette, hogy a rendőrség foglalkozik az esettel, de más részleteket nem árult el.

Végleges: elküldte a parlament az ukrán külügyminisztert

A parlament megszavazta Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter menesztését – számolt be a Pravda. Kuleba a kormányátalakítást megelőzően jelentette be távozását, mert ő lett volna a tisztogatás egyik legnagyobb vezéráldozata. A 43 éves politikus hivatalosan nem indokolta a lemondását.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.