BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lengyelország újabb hatalmas védelmi csomagot jelentett be az orosz fenyegetés árnyékában

Repülőtéri megfigyelőrendszereket, katonai logisztikai fejlesztéseket és titkosított kommunikációs beszerzéseket is magában foglal a csomag. Lengyelország katonai kiadások terén és hadseregének méretét tekintve is uralja Európát.

Lengyelország újabb védelmi kiadási csomagot jelentett be, a közép-európai ország további 520 millió dollárt költ majd különböző projektek finanszírozására – jelentette be Wladyslaw Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter a Kielce városában megrendezett nemzetközi katonai vásáron.

32nd International Defence Industry Exhibition in Poland, lengyel hadsereg, lengyel, katona, hadikiadás,
Lengyelország rendelkezik a legnagyobb hadsereggel Európában / Fotó: Anadolu via AFP

A védelmi miniszter közlése szerint a kiadási csomag magában foglal majd bizonyos repülőtéri megfigyelőrendszereket, katonai logisztikai fejlesztéseket és titkosított kommunikációs beszerzéseket is. A tárcavezető hozzátette: a csomag első részletét, egy közel 1,1 milliárd zloty-s szerződést (238 millió dollár) már a szerdai nap során aláírnak majd egy meg nem nevezett spanyol féllel.

Lengyelország az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete óta hatalmas összegeket költ védelmi célokra, idei GDP-jének 4 százalékát fordítja katonai kiadásokra, jövőre pedig szeretnék ezt a számot 4,7 százalékra tornászni – annak ellenére, hogy már a jelenlegi GDP-arányos ráfordítás is a NATO-ranglétra első fokára helyezi őket.

Az ország augusztusban leadott 

egy tízmilliárd dolláros rendelést 96 Apache katonai helikopterre, 

melyekkel az elavult orosz Mi-24-es helikoptereiket cserélik majd le, az pedig az elmúlt napokban derült ki, hogy 48 Patriot-rakétakilövőrendszert és többszáz AIM-120C AMRAAM levegő-levegő rakétát is berendelt beszállítóitól.

A lengyel hadsereg az Európai Unió legnagyobb hadereje 200 ezer hivatásos katonájával, ezzel a NATO-n belül is az előkelő harmadik helyet tudja magáénak, mindössze az Egyesült Államok és Törökország előzi meg őket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.