BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Hivatalos: komoly befolyást szerezhet Musk, ha Donald Trump nyer

Elon Musk korábban úgy nyilatkozott, alig várja, hogy Amerikát szolgálhassa. Trump bejelentette, hogy ha megnyeri az elnökválasztást, akkor a milliárdos üzletembernek lesz erre esélye.

Donald Trump csütörtökön bejelentette, hogy ha megnyeri a november 5-i elnökválasztást, akkor Elon Musk vezetésével kormányzati hatékonysági bizottságot hoz létre  – írja a Reuters

Ha Donald Trump nyer, Elon Musk is helyzetbe kerül / Fotó: AFP

A republikánus elnökjelölt a New York Economic Clubban szólalt fel, ahol azt is ígérte, hogy 

csökkenti a társasági adókulcsokat a belföldön termelő vállalatok számára, alacsony adókulcsú zónákat hoz létre szövetségi területeken, ahol az építőipari cégeket új otthonok építésére ösztönözné, és létrehozna egy szuverén vagyonalapot.

„Trump hetek óta tárgyalt a hatékonysági bizottság ötletéről a segítőivel” – mondták a Reutersnek névtelen források. Trump csütörtöki beszéde volt azonban az első alkalom, hogy nyilvánosan beszélt az elképzelésről. Trump nem részletezte, hogyan fog működni Elon Musk vezetésével a bizottság, de azt mondta, hogy a megalakításától számított hat hónapon belül tervet dolgoz ki a csalások és a helytelen kifizetések felszámolására. Trump egykori pénzügyminisztere, Steve Mnuchin, valamint Scott Bessent és John Paulson pénzügyi szakemberek is részt vesznek a munkában.

Elon Musk egy augusztus 19-i podcastben már elmondta, hogy egyeztetett korábban a volt elnökkel egy bizottság létrehozásáról.

Alig várom, hogy Amerikát szolgáljam, ha a lehetőség adódik

 – írta a Tesla vezetője csütörtökön az X-en. Hozzátette, hogy sem a fizetés, sem a cím, sem az elismerés nem érdekli.

A hírügynökség emlékeztetett, hogy a politikusok korábban is állítottak fel különböző hatékonysági bizottságokat: Ronald Reagan republikánus elnök 1981–1989-es ciklusa alatt hasonló testületet hozott létre Grace Commission néven. Everett Kelley, a mintegy 750 ezer szövetségi dolgozót képviselő szakszervezet, az Amerikai Kormányzati Alkalmazottak Szövetségének elnöke 

azzal vádolta Trumpot és Muskot, hogy ki akarják zsigerelni a közszolgálati érdekképviseletet.

„Nincs ebben semmi hatékony” – mondta Kelley a Reutersnek. 

A hírügynökség kérdésére, hogy Musk vezeti-e a javasolt kormányhatékonysági testületet, Paulson azt mondta, hogy „nagyszerű, hogy szövetségese lehet. Ő egy nagyszerű üzletember, és szerintem a kormány sokkal-sokkal hatékonyabbá válhatna.” 

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy a Big Tech tart Donald Trumptól, ellenben a Little Tech szereti a volt elnököt. Úgy tűnik, hogy a republikánusok térnyerése a hagyományosan demokrata Szilícium-völgyben immár politikai szakadékká szélesedő törésvonalat hozott létre. Olyan nyilatkozatháború alakult ki, ami a korábbi elnökválasztási kampányokban nem volt jellemző a Szilícium-völgyben. 

Donald Trump táborát Elon Musk vezeti, míg Kamala Harris demokrata elnökjelöl legfőbb technológiai kortese a Box felhőalapú vállalat vezérigazgatója, Aaron Levie.  

A zöldtechnológiai befektetők, akik korábban csodálták Muskot, most árulónak nevezik őt, 

amiért Trump mellé állt.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.