BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Németország Ribbentropp

Putyin szerint Lengyelország a felelős a második világháborús megszállásért

Az orosz külügyminisztérium szerint a németek és a lengyelek voltak a felelősek Lengyelország második világháborús lerohanásáért. Németország, illetve Lengyelország ezen teljesen kiakadt és felháborodott.

Németország hitetlenkedve reagált arra, hogy Oroszország közölte: a második világháború elején Lengyelországot azért rohanták le, hogy a helyi ukrán és fehérorosz lakosságot megvédjék.

Németország Ribbentropp
Ribbenetrop a nürnbergi peren - Németország kiakadt az orosz vádakon / Fotó: Photo12 via AFP

Az orosz külügyminisztérium kedden egy videót tett közzé a közösségi médiában annak apropóján, hogy a Szovjetunió 85 évvel ezelőtt, 1939-ben a náci Németországgal együtt megszállta Lengyelországot. A két hatalom a Molotov-Ribbentrop paktumban titokban megállapodott az ország feldarabolásáról egymás között, az invázió pedig kirobbantotta a második világháborút. 

1939. szeptember 17-én a Vörös Hadsereg katonai műveletet indított Lengyelország keleti területein, megakadályozva a nyugat-fehéroroszországi és nyugat-ukrajnai lakosság népirtását 

írta az orosz külügyminisztérium az X-en.

A videóban Oroszország közölte: a Szovjetuniót „agresszorként” ábrázolni „ellentétes a történelmi igazsággal”, és azt állította, hogy nem maradt más választása, mint lerohanni Lengyelországot, mert különben Németország elfoglalta volna az összes lengyel területet, így pedig Oroszország gyenge stratégiai pozícióba került volna. 

A Szovjetunió arra is törekedett, hogy biztosítsa a Lengyelországban élő ukrán és fehérorosz lakosság biztonságát – tette hozzá a minisztérium a Politico beszámolója szerint.

Németország válasza

A német külügyminisztérium csütörtökön egyetlen szóval válaszolt Oroszország bejegyzésére: „Komolyan?”.

A „#MolotovRibbentropPaktum”- és a „#HitlerStalinPaktum”-hashtagekkel egy Lengyelország térképet is közzétett, amely azt ábrázolja, hogy Sztálin és Joachim von Ribbentrop náci német külügyminiszter hogyan osztanák fel az országot egymás között.

Vlagyimir Putyin orosz elnök régóta népszerűsíti ezt az áltörténelmi elméletet azért, hogy igazolja Moszkva történelmi és jelenlegi agresszióját a szomszédos Ukrajna ellen. A Tucker Carlsonnak adott interjúban az év elején Putyin azt mondta, Lengyelország a felelős a német megszállásért. A nyilatkozat felháborodást váltott ki Lengyelországban. 

Putyin feketelistára tette Lengyelországot – Magyarországot nem

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által aláírt elnöki rendelet szerint Lengyelország romboló neoliberális ideológiájú állam. Az ilyen országokból érkező állampolgároknak pedig „humanitárius segítség” jár. Az Európai Unióból Magyarország és Szlovákia nincs a listán.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.