BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Norvég hajóra adott le figyelmeztető lövést az orosz romboló hadihajó

Arosz külügyminiszter a múlt héten figyelmeztetett arra, hogy Moszkva „teljes mértékben készen áll arra, hogy megvédje érdekeit” az Északi-sarkvidéken. Az orosz romboló kürttel figyelmeztette a norvég halászahajót, majd egy figyelmezető lővést is leadott.

Az Admiral Levchenko 163 méter hosszú orosz tengeralattjáró-elhárító romboló figyelmeztető lövéseket adott le egy norvég halászhajóra Norvégia kizárólagos gazdasági övezetének vizein - közölte a Visegrád24.

Boldog szép idők! Orosz katonák tisztelegnak az Admiral Levcsenko romboló fedélzetén  2005. június 28-án, amikor az angol királynő áttekinti a nemzetközi flottát, amely a Trafalgar-napi ünnepségeken összegyűlt a Portsmouth partjainál lévő Solentben Fotó: AFP

Øystein Orten kapitány és ötfős legénysége a 15 méteres kis halászhajó fedélzetén meglátta a feléjük tartó hatalmas hadihajót, és először 200 méter távolságban megálltak. A hadihajó ezután körülbelül 15 másodpercig fújta az erős kürtöt. Ezután figyelmeztető lövést adott le, ami a vízben robbant fel.

„Erős robbanás volt, a hajónk beleremegett” – jelentette ki Øystein Orten kapitány.

A norvég halászok ezután úgy döntöttek, hogy nyugat felé hajóznak, és a 163 méter hosszú romboló követte, amíg a halászhajó kikerült a veszélyzónából.

Egyébként a FriFagbevegelse online volt az első, amely beszélhetett a Ragnhild Kristine halászhajó legénységével az orosz haditengerészettel való ijesztő összecsapásról a Barents-tengeren. 

A politico.eu tájékozatása szerint, az incidens szeptember 12-én történt a Barents-tengeren, Norvégia északi partjainál. Itt találkozott össze az éles, és előre bejelentett hadgyakorlaton részt vevő Admiral Levchenko orosz tengeralattjáró-elhárító romboló és egy kis norvég halászhajó.

Mivel az orosz tengeri gyakorlat a norvég kizárólagos gazdasági övezet vizein zajlott, a norvég hajóknak joguk van a területen maradni, és az orosz haditengerészet nem kényszerítheti ki őket. Az oroszok ismét feszegetik a határokat és ellenséges akciókat folytatnak a szomszédos állammal szemben - mutatott rá a Visegrad24 tudosítója.

A Kreml az elmúlt években katonai gyakorlatokat és rakétaindításokat tartott Norvégia kizárólagos gazdasági övezetében, feldühítve ezzel a térségben tartózkodó norvég halászokat. A Politico emlékeztetett arra, hogy az orosz külügyminiszter a múlt héten arra figyelmeztetett , hogy Moszkva „teljes mértékben készen áll arra, hogy megvédje érdekeit” az Északi-sarkvidéken.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.