BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor az amerikai politika középpontjába került – csúnyán leszólta Hillary Clinton

Donald Trump után volt ellenfele is a magyar miniszterelnökről beszélt. Az Orbán Viktorhoz fűződő viszony mára az amerikai politikának is fontos témája lett.

Miután a kedd esti elnökjelölti vitán Donald Trump republikánus elnökjelölt elismerő hangon nyilatkozott Orbán Viktor miniszterelnökről, mint olyan vezetőről, akit világszerte tisztelnek, megszólalt Hillary Clinton is, aki 2016-ban elvesztette az elnökválasztást Trumppal szemben.

U.S. Secretary of State Hillary Rodham Clinton (L) listens to Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R) after their joint press conference in Delegation Hall  of the parliament building on June 30, 2011. The American guest pays a visit here and Lithuania as part of a tour focused on promoting human rights and democracy.  AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP) Orbán Viktor
Hillary Clinton és Orbán Viktor 2011-ben / Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Míg a volt elnök köztudottan jó viszonyt ápol Orbán Viktorral, addig Hillary Clinton véleménye egész más a magyar miniszterelnökről, és ezt az X-en közzétett bejegyzésében sem rejtette véka alá. A 2016-os választás vesztese demokráciagyilkos diktátornak nevezte Orbán Viktort és a Vox nevű amerikai portál egy 2018-as írását osztotta meg, melynek már a címe is árulkodó: „Ott megtörtént: Hogyan halt meg a demokrácia Magyarországon?”

Az, hogy a Demokrata párt nincs jó véleménnyel a magyar kormányfőről persze nem újdonság, ez már Barack Obama elnöksége alatt is kiderült, ráadásul a nemzetközi porondon Orbán Viktor volt az egyik első állam- vagy kormányfő, aki Donald Trump mellé állt, pont annak a 2016-os választásnak a során, amit Hillary Clintonnal szemben nyert meg a republikánus elnökjelölt.

Az amerikai politikában mára úgy tűnik, hogy az Orbán Viktorhoz fűződő viszony is törésvonallá vált a két párt között, amit mindenképpen kevés nemzetközi vezető mondhat el magáról.

A volt amerikai külügyminiszter vádaskodására Facebook-oldalán Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai tanácsadója is reagált, aki szerint a demokrácia halála az, ha be akarják börtönözni az ellenzék vezetőjét, ha nem képesek átlátható módon megszervezni a választást, és ha az elégedetlen választópolgárokat migráns szavazókkal akarják helyettesíteni. 

Orbán Balázs ezután feltette a kérdést, hogy Hillary Clinton szerint mindez melyik országra igaz, és felidézte a népi mondást, mely szerint az amerikai politikus olyan, aki más szemében a szálkát, saját szemében a gerendát sem látja.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.