BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország továbbra is ragaszkodik az orosz kapcsolatokhoz

Szijjártó Péter az ENSZ BT ülésén elmondta, hogy Magyarország továbbra is fejleszteni szeretné kapcsolatát Oroszországgal, főleg a szankciók által nem érintett területeken. A külügyminiszter New Yorkban találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.

Magyarországnak érdeke a tisztességes és kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolat fenntartása, sőt az együttműködés fejlesztése is Oroszországgal a szankciók által nem érintett területeken – jelentette ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter helyi idő szerint szerda este New Yorkban.

Magyarország továbbra is ragaszkodik az orosz kapcsolatokhoz
Magyarország továbbra is ragaszkodik az orosz kapcsolatokhoz / Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

A tárcavezető az orosz kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott megbeszélését követően arról számolt be, hogy Magyarországnak érdeke a tisztességes és kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolat fenntartása Oroszországgal. Leszögezte, hogy az orosz diplomácia vezetője mindig igyekezett teljesíteni a magyar kormány kéréseit, pozitívan és nyitottan áll a felek számára fontos kérdések megoldásához. 

Kitért ezután arra is, hogy 

Oroszország mindig része lesz a közép-európai valóságnak, 

ezért hazánk nem engedheti meg magának, hogy lemondjon a kapcsolattartásról. Lényegesnek nevezte a kétoldalú együttműködés fejlesztését a nemzetközi szankciók által nem érintett területeken, és üdvözölte, hogy előző héten számos vállalat képviselője részt vett a magyar–orosz üzleti fórumon Budapesten, ami jól mutatja a fogadókészséget erre.

Szijjártó Péter tudatta, hogy a paksi bővítés újabb mérföldkőhöz érkezett, hiszen megkezdődött a teljes talajkiemelés, idén pedig földbe kerülhet az első beton is. A tájékoztatása szerint ez az utóbbi azért is kulcsfontosságú lépés a beruházás szempontjából, mert a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) sztenderdjei szerint az első beton öntésétől számíthat az épülő létesítmény kivitelezés vagy építés alatt álló atomerőműnek.

Emellett a magyar kormány a már meglévő négy paksi reaktorblokk üzemidejének meghosszabbítását tervezi, és ebben is számít az orosz fél együttműködésére.

Ennek nyomán a jövőben 70 százalék körülire emelkedhetne a nukleáris energia részaránya a hazai áramtermelésben. Ez óriási függetlenséget biztosítana a nemzetközi energiapiacoktól, márpedig ennek fontosságát az elmúlt évek demonstrálták – fejtette ki.

A miniszter méltatta Oroszország rugalmasságát a kőolajszállítások biztosítása terén is, miután nemrég Ukrajna egy intézkedése veszélybe sodorta a tranzitot a Barátság vezetéken keresztül, nehéz helyzetbe hozva Magyarországot és Szlovákiát. Az ügyet végül az orosz szállítók rugalmassága révén sikerült rendezni, így továbbra is érkeznek a teljes mennyiségek.

Egymásnak estek a nagyhatalmak Ukrajna miatt az ENSZ-ben

Az ukrajnai béketörekvések intenzívebbé tétele mellett érvelt a rendkívüli ülés elején António Guterres. Az ENSZ főtitkára a szervezet Alapokmányának megfelelő „igazságos, átfogó és tartós” békét sürgetett. A portugál diplomata rámutatott arra, hogy ha megvan a politikai akarat, akkor lehet előrelépés, amit bizonyít a fekete-tengeri gabonaszállításokról szóló korábbi megállapodás, valamint az orosz–ukrán hadifogolycseréről szóló több egyezség.

A Biztonsági Tanács elnökségét betöltő Szlovénia miniszterelnöke, Robert Golob úgy fogalmazott: „Itt ülök a tanácsban, együtt a világ legerősebb nemzeteivel, amelyek egyedüli felelősséget viselnek a globális béke és biztonság fenntartásáért, és mégis képtelenek vagyunk bármit tenni az évtizedek óta legkiterjedtebb konvencionális háború ügyében.”

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.