BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 931. napja – Az oroszok elindították az ellentámadást Kurszk megyében

Ukrainian army's military training in Donetsk region
oroszok
Összefoglaló:

Oroszország elindította az ellentámadást Kurszk megyében. Az oroszok a megye nyugati oldalán indult meg az ukránok ellen. Eközben egy csecsen parancsnok azt állította, hogy harcosaival több települést is visszafoglal a területen.

Ukrainian army's military training in Donetsk region
oroszok
Az oroszok megindultak visszafoglalni Kurszk megyét / Fotó: Anadolu via AFP

Ukrajna nem kommentálta az orosz híreket. Amennyiben tényleg elindult egy átfogó hadművelet Kurszk megyében, az rendkívül nehéz helyzetbe hozhatja a kijevi csapatokat. Az ukrán hadsereg augusztus 6-án törte át a határt és szállta meg Kurszk megyét, ezzel akadályozva, hogy az oroszok folytassák az előrenyomulást Donyeckben – írta a Kyiv Independent.

Az orosz katonák már több települést visszafoglaltak Kurszkban 

– ezt az orosz Akhmat egység parancsnoka, Apti Alaudinov közölte a Telegramon. Hozzátette, hogy Moszkva a 155. tengerészgyalogos dandárt jelölte ki a megye visszafoglalására.

Alaudinov állítása szerint a dandár már Snagost településnél jár, ami az ukránok által elfoglalt terület nyugati oldalán fekszik. Snagos körülbelül 30 kilométerre van Szudzsa várostól és nagyjából 10 kilométerre az ukrán határtól.

A Telegramon olyan információk is megjelentek, hogy a 155. tengerészgyalogos dandár mellett az 51. ejtőernyős ezred is részt vesz a kurszki ellentámadásban.

Egy ukrán Telegram csatornán azt írták, hogy az oroszok nagy erőkkel vonultak át a Szeim folyón. Sok páncélozott járművet vezényeltek Kurszkba. Az ukrán erők korábban azon dolgoztak, hogy lerombolják a Szeim folyó felett átívelő hidakat, hogy megakadályozzák az orosz páncélosok átjutását Kurszkba.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szeptember 6-án azt közölte, hogy a kurszki offenzíva célja az volt, hogy eltereljék Oroszország figyelmét Donyeckről. Zelenszkij szerint a csapataik több mint 1300 négyzetkilométert foglaltak el Kurszk megyében és nagyjából 100 települést vontak az ellenőrzésük alá.

Uniós elnökség: Ukrajna Magyarország kegyeit keresi

Az ukrán miniszterelnök szerint nincs akadály országa EU-csatlakozása előtt. Denisz Smihal kifejtette, hogy rendkívül jól haladnak a tárgyalások az uniós elnökséget betöltő Magyarországgal. A kormányfő szerint az is nagyszerű, hogy megnyílt az első ukrán iskola magyar földön.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.