BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
orosz drón reaper

Oroszország titkos dróngyárat üzemeltet Kínában

Peking továbbra is tagadja, hogy védelmi vállalatai az ukrán frontra gyártanának fegyvereket. Az orosz G3-as modellek az amerikai Reaper drónhoz hasonló képességekkel rendelkeznek, bevetésük pedig tovább ronthatja Kijev esélyeit a harcmezőn.

Amerikai és európai hírszerzők szerint Moszkva és Peking összefogott, hogy Kínában gyártsanak nagy hatótávolságú drónokat és egyéb fegyvereket, amelyeket az orosz hadsereg Ukrajnában vethetne be.

orosz drón reaper
Az állítólag Kínában gyártott orosz Garpiya–3 az amerikai Reaper drónokhoz hasonló képességekkel rendelkezik / Fotó: AFP

Az ügynökségek szerint az IEMZ Kupol, az Almaz-Antej orosz állami fegyvergyártó leányvállalata állítólag helyi szakemberek segítségével egy Kínában felépített üzemben fejlesztette ki legújabb, Garpiya–3 (G3) nevű drónját, és a sorozatgyártást is itt tervezik. végre.

A közös orosz–kínai drónprogram óriási fejlemény lenne az ukrajnai háborúban, és azt jelentheti, hogy Peking hamarosan hivatalosan is beállhat Moszkva mögé, mint hadi támogató 

– nyilatkozta Fabian Hinz, a londoni International Institute for Strategic Studies agytröszt kutatója a Reutersnek.

Kína a konfliktus kirobbanása óta csak „kettős felhasználású árukat” szállított Oroszországnak, amelyeket hivatalosan nem csak a harcmezőn lehetne hasznosítani. Egy nyílt fegyverprogram azonban óriási fordulat lenne, tovább növelve a globális geopolitikai feszültségeket.

Samuel Bendett, a washingtoni székhelyű CNAS védelmi agytröszt adjunktusa azonban azt mondta, hogy Peking továbbra is tart a nemzetközi szankcióktól, így elhanyagolható a valószínűsége, hogy a titkos együttműködéseket hivatalos szövetség követné.

Peking többször is tagadta, hogy a kormány vagy kínai vállalatok bármiféle módon támogatták volna az orosz hadsereget, és továbbra is fenntartják, hogy az ország semleges marad a konfliktusban.

A Kupol eddig állítólag hét Kínában gyártott katonai drónt szállított le az orosz hadseregnek, amelyeket a jelentések szerint Moszkva közelében tesztelnének le.

Drónok harca: önálló fegyvernem lett a drónokból Ukrajnában

A modern hadviselést teljesen felforgatták ezek az eszközök. Ukrajna a háború során légi, tengeri és szárazföldi drónokat is sikerrel használt a frontvonalakon éppúgy, mint mélységi támadásokhoz. Oroszország is előszeretettel használja a drónokat a harcokban.

G3: az amerikai Reaper orosz fivére

A hadiipari vállalat közleménye szerint a G3-as modell a Garpiya–A1 drón továbbfejlesztett változata, és védelmi szakértők szerint nagyjából hasonló képességekkel rendelkezik, mint az Egyesült Államok által gyártott Reaper drónok.

Az orosz jármű mintegy 50 kilogramm teherrel megrakva 2000 kilométert képes megtenni, irányítását pedig távolról és robotpilótával is meg lehet oldani. Ezek megjelenése az ukrán légtérben óriási fenyegetést jelentene Kijev számára, amelynek erői az utóbbi hónapokban egyre gyakrabban esnek áldozatul dróntámadásoknak.

Múlt héten Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy hadserege 2023-ig mintegy 140 ezer drónt kapott, és Moszkva azt tervezi, hogy ezt a számot idén megtízszerezi.

Aki a leggyorsabban reagál a harctéri igényekre, az nyer 

– mondta egy szentpétervári hadiipari találkozón a dróngyártásról.

Az orosz drónok és a rekord aszály együtt égetik fel az ukrán gabonamezőket

Az oroszok pusztítják a termőföldeket Dél-Ukrajnában. Drónokkal gyújtják fel az ukrán gabonát, vannak területek, ahol a termény harmada odaveszett. Herszon megyét egyébként is kifejezetten nagy szárazság sújtja, ami miatt jóval szerényebb aratásra lehetett számítani.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.