BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
portugália

Az EU-tól is segítséget kért a füsttől fuldokló Portugália

Az unió legnyugatibb tagállama egyre nagyobb erdőtüzekkel küzd. Portugália emiatt most ismét Brüsszelhez fordul, hogy segítséget kérjen a tűzoltáshoz.

Miközben Közép-Európa az áradásokkal küzd, a délnyugati Portugália hétfőn arra kérte az EU-t, hogy küldjön több tűzoltó repülőgépet, mivel legalább 15 tűzvész tombolt az ország középső és északi régióiban – ezek közül egy már az Albergaria-a-Velha város külterületén éget le házakat.

portugália
A heves erdőtüzek miatt Portugália kénytelen az EU-hoz fordulni segítségért / Fotó: AFP

Több mint 800 tűzoltó küzdött ezzel a tűzzel és három másik tűzzel az északnyugati Aveiro körzetben, ahol a rendőrség lezárta az autópályákat – köztük a Lisszabon és Porto közötti főútvonal egy szakaszát –, valamint több falut is evakuálniuk kellett.

A hatóságok közölték, hogy nyolc vízibombázó repülőgépet vetettek be a körzetben, ám a tomboló erdőtüzek megállításához ez nem elég.

A kormány emiatt további nyolc repülőgépet kért az Európai Bizottságtól a RescEU néven ismert uniós polgári védelmi mechanizmus keretében.

A Reuters értesülései alapján négy várhatóan még hétfő estig megérkezik: kettő Spanyolországból, kettő pedig Franciaországból.

Andre Fernandes, az országos katasztrófa- és polgári védelmi parancsnok szerint a helyzet az évszakhoz képest szokatlanul száraz időjárás és az akár 70 km/h-s széllökések közepette valószínűleg tovább fog romlani.

Portugália ismét erdőtüzekkel harcol

A kormány várhatóan fenntartja a jelenlegi különleges vörös riasztási fokozatot Portugália egész szárazföldi részén. A tisztviselők szerint összesen 1500 tűzoltó dolgozott az egész országban, ahol a hőmérséklet a hétvégén meghaladta a 30 Celsius-fokot, és várhatóan kedden is magas marad.

Antonio Loureiro, Albergaria-a-Velha polgármestere újságíróknak elmondta, hogy a tűz négy házat égetett le, és további húszat fenyeget, miközben a mintegy 25 ezer lakosú város ipari és lakóövezetének közelében tombolt.

Portugáliában és a szomszédos Spanyolországban az esős évkezdet után a szokásosnál kevesebb tűzesetet regisztráltak, ám mindkét ország továbbra is érzékeny az egyre melegebb és szárazabb körülményekre, amelyekért a tudósok az éghajlatváltozást okolják.

Tűz martalékává vált Madeira

Madeira mintegy 200 lakójának kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát füstmérgezés veszélye miatt. Az erdőtűz következtében azonban eddig nem jelentettek áldozatokat, sem épületkárokat.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.