BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin: a nyugati precíziós fegyverek ukrán bevetése egyenlő a NATO részvételével a háborúban

Az orosz elnök szerint csak NATO-katonák tudják kezelni a rakétarendszereket, ukránok nem.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió esetleges engedélye, hogy az ukránok a nyugati fegyverekkel csapásokat mérjenek orosz területre, az ukrán konfliktusban való közvetlen részvételükről fog szólni, és alapvetően megváltoztatja annak lényegét – közölte csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Putyin
Fotó: AFP

Ez azt jelentené, hogy a NATO-országok, az Egyesült Államok, az európai országok háborúban állnak Oroszországgal. És ha ez a helyzet, akkor, szem előtt tartva a konfliktus lényegének megváltozását, megfelelő döntéseket fogunk hozni a minket fenyegető veszélyek alapján

– tették közzé az elnök újságírói kérdésre adott válaszát a Kreml Telegram-csatornáján.

Az Izvesztyija beszámolója szerint azt mondta, hogy módosítani kell a fogalmakat. Amikor a nyugati gyártmányú, nagy hatótávolságú precíziós fegyverek használatáról van szó, akkor nem szabad elfelejteni, hogy az ukrán hadsereg nem képes ezekkel csapást mérni – mondta Putyin.

Ez csak az uniós vagy az amerikai műholdakból származó hírszerzési információk felhasználásával lehetséges, amelyekkel Ukrajna nem rendelkezik. 

Ráadásul csak a NATO katonái tudnak repülési feladatokat adni ezeknek a rakétarendszereknek.

„Ezért nem az a kérdés, hogy megengedik-e az ukrán rezsimnek, hogy ezekkel a fegyverekkel csapást mérjen Oroszországra, vagy sem. Arról van szó, hogy eldőljön, hogy a NATO-országok közvetlenül részt vesznek-e egy katonai konfliktusban, vagy sem” – mondta az államfő.

Putyin
nukleáris doktrína
Oroszország
Putyin figyelmeztetett / Fotó: AFP

Putyin még májusban kommentálta a Nyugaton hangoztatott, Oroszország elleni csapást célzó javaslatokat, és felszólította a NATO-országokat, hogy gondolják meg, „mivel játszanak” egy Oroszországgal való konfliktusban. 

Megjegyezte, hogy a szövetség országainak szem előtt kell tartaniuk a sűrűn lakott, kis területüket.

Joe Biden amerikai elnök eliserte, hogy az amerikai kormányzat azon dolgozik, hogy feloldja az orosz területre irányuló csapások korlátozását. Ugyanakkor Anthony Blinken külügyminiszter megerősítette, hogy Biden pénteken tárgyal Keir Starmer brit kormányfővel arról, hogy engedélyezzék az orosz területre való csapást nagy hatótávolságú fegyverekkel.

Az ABC News tévécsatorna arról is beszámolt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részletes tervet adott át Blinken amerikai külügyminiszternek arról, hogy Ukrajna hogyan tudna nagy hatótávolságú rakétákkal csapást mérni Oroszországra, valamint a lehetséges célpontok listáját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.