BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lecsaphatnak Oroszországra a brit Storm Shadow rakéták

Valósággá válhat, amitől Oroszország régóta rettegett. Egyes hírek szerint Nagy-Britannia engedélyt adhatott Ukrajnának, hogy orosz földön vessék be a brit Storm Shadow rakétákat. Eddig a nyugati országok azzal a feltétellel adták át a fegyvereket, hogy azokat Ukrajna csak védekezésre használhatja. Volodimir Zelenszkij régóta könyörög a Nyugatnak, hogy gondolják meg magukat.

Egyes források szerint a háttérben megszületett a döntés arról, hogy Ukrajna brit Storm Shadow rakétákat vessen be Oroszország területén. A The Guardian arról írt, hogy Sir Keir Starmer, az Egyesült Királyság miniszterelnöke, már a péntekiwashingtoni látogatása előtt aláírta az erről szóló szerződést.

A Storm Shadow / SCALP long-range air-launched cruise missile is pictured displayed at European missile maker MBDA's display stand, on the opening day of the Farnborough International Airshow 2024, south west of London, on July 22, 2024. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP)
Kijev bevetheti Oroszország ellen a brit Storm Shadow rakétákat / Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP

Kijev már régóta lobbizik azért, hogy a nyugati szövetségesek engedélyt adjanak az átadott fegyverek bevetésére orosz földön. Az ukrán elnök szerint ez az egyetlen módja annak, hogy az oroszok megtapasztalják a háború borzalmait és rákényszerítsék Vlagyimir Putyint, hogy tegye le a fegyvert.

A Telegraph brit kormányzati forrásokra hivatkozva írta meg, hogy a háttérben már megegyezett erről London és Kijev.

Starmer pénteken utazott Washingtonba, ahol találkozik Joe Biden amerikai elnökkel. Várhatóan a Storm Shadow rakétákról szóló döntést itt fogják bejelenteni, de nincs kizárva, hogy a részleteket még pontosítani kell Ukrajna többi nyugati támogatójával.

Ezen a héten szerdán az amerikai és a brit külügyminiszterek utaztak Kijevbe, hogy találkozzanak Zelenszkijjel. Antony Blinken és David Lammy azzal vádolták meg Oroszországot, hogy Irántól kapott ballisztikus rakétákat akarnak bevetni az orosz–ukrán háborúban. Ezeket a vádakat a Kreml cáfolta, Dmitrij Peszkov közölte, hogy Moszkvának minden szükséges fegyvere meg van a háborúhoz, nem szorul rá más országok segítségére.

A Storm Shadow rakéták a háború eszkalációjához vezethetnek

Oroszország többször felszólalt az ellen, hogy a Nyugat engedélyt adjon Ukrajnának a nagy hatótávolságú fegyverek bevetésére oroszországi célpontok ellen. Moszkva közölte, hogy egy ilyen döntéssel a nyugati országok végérvényesen belesodródnának a konfliktusba és Oroszország kész pusztító fegyverekkel visszavágni, ha szükséges.

Az oroszok elindították az ellentámadást Kurszk megyében

Oroszország elindította az ellentámadást Kurszk megyében. Az oroszok a megye nyugati oldalán indult meg az ukránok ellen. Eközben egy csecsen parancsnok azt állította, hogy harcosaival több települést is visszafoglal a területen.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.