BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elpártolhatnak Ukrajnától a szövetségesei, egyre több ország szorgalmazza a tűzszünetet

Miközben közeleg a tél, és a frontok hamarosan ismét hónapokra megfagynak, egyre több nyugati ország veti fel a tűzszüneti tárgyalások lehetőségét az orosz–ukrán háborúban. Sok nemzetnek kezd terhes lenni Ukrajna pénzelése. Ha túl sok ország hátrál ki Kijev mögül, az végül rákényszerítheti Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy tárgyalóasztalhoz üljön.

Ukrajna egyes nyugati szövetségesei elkezdték mérlegelni az Oroszország elleni harc befejezését. A Kijevet támogató országok között ezzel kezd megbomlani az egység, sokan attól tartanak, hogy ha túl sok nemzet kihátrál Ukrajna mögül, akkor Zelenszkijnek nem lesz más választása, mint letenni a fegyvert.

Lazul az összefogás Ukrajna mögött.
Kezdhet aggódni Zelenszkij: lazul az összefogás Ukrajna mögött / Fotó: AFP

Nyugaton folyamatosak a stratégiai megbeszélések az orosz–ukrán háború állásával kapcsolatban, és egyre sűrűbben vetődnek fel olyan vélemények, miszerint nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a harc tárgyalásos lezárására.

A diplomáciai megoldás lehetőségére az európai fegyvergyártó cégek részvényei csökkenni kezdtek. 

Többek között a Rheinmetall papírjai 6,4 százalékot veszítettek az értékükből. A Saab 4,4, a Leonardo pedig 3 százalékot esett.

A tárgyalásokat támogató európai vezetők azt leszögezték, hogy mindenképpen Ukrajnának kell meghoznia a döntést, hogy tárgyalóasztalhoz ül Oroszországgal. Volodimir Zelenszkij viszont hajthatatlan, közölte, hogy nem egyezik bele olyan megállapodásba, ami egyetlen négyzetcentimétert is átengedne Ukrajna területéből. Kijelentette, hogy igazságtalanság lenne, ha Moszkva bármit is nyerne az agresszióval. Emellett Oroszország sem mutatja annak jeleit, hogy hajlandó lenne a kompromisszumokra, így a tárgyalásokra egyelőre semmi esélyt nem látni.

Ukrajna szövetségesei azonban kezdenek belefáradni abba, hogy égessék a pénzt a háborúban. A harc hamarosan egy újabb télhez ér, a tapasztalatokból pedig már tudni lehet, hogy ez állóháborút hoz magával. A frontok megmerevednek, a segélyeket pedig továbbra is csak pumpálni kell majd az ukrán hadseregbe, hogy folytathassák a harcot.

Más európai vezetők azt sem nézik jó szemmel, hogy Kijev nem közli, hogy mik a hosszú távú célok Kurszk megyében. 

Hatalmas fordulatot hozott, amikor az ukránok áttörték Kurszk megye határát, és mélyen behatoltak Oroszország területére. Azonban Ukrajna nem avatja be a terveibe a szövetségeseket, akik így megkérdőjelezik a támogatásokat is.

Az orosz inváziós erők eközben lassan haladnak Donyeck területén, ami a kurszki eseményekkel is magyarázható. Azonban Moszkva számára továbbra is nagy mennyiségű rakéta áll rendelkezésre, amelyekkel folyamatosan terrorban tudják tartani Ukrajna egészét. Ráadásul az ukrán energetikai infrastruktúra nagy része megrongálódott a drón- és rakétacsapásokban, ami nem sok jót vetít előre a közelgő télre.

Az ukrán államfő hamarosan fel fog szólalni az ENSZ Biztonsági Tanácsának az ülésén, videókapcsolaton keresztül. Zelenszkij várhatóan további fegyvereket, illetve országa EU- és NATO-csatlakozásának felgyorsítását fogja követelni. Zelenszkij emellett egy tervet is be akar mutatni az Egyesült Államok elnökének, Joe Bidennek, ami reményei szerint elhozhatja a győzelmet Ukrajnának. Az ukrán elnök közölte, hogy a tervet mindenképpen látnia kell Kamala Harris és Donald Trump elnökjelöltnek is.

Másfél millióra nő az orosz hadsereg létszáma

Putyin hétfőn jelentette be a katonai rendeletet. Ez alapján az orosz hadsereg létszáma mintegy száznyolcvanezerrel nőne meg.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.