BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Munich,,Germany,-,September,9,,2021:,Lufthansa,Airbus,A319,Airplane

A Lutfhansa és az Air France felfüggesztette izraeli járatait a libanoni eszkaláció miatt

Biztonsági kockázatokra hivatkozva felfüggesztette izraeli járatait a Lufthansa és az Air France. A légitársaságok a háború eszkalációjától tartanak, miután Izrael egy titkos fegyver segítségével több mint ezer Hezbollah-katona kommunikációs eszközét robbantotta fel. A támadást az izraeli biztonsági ülésen hagyták jóvá, amit Benjámin Netanjahu vezetett.

A Lufthansa bejelentette, hogy Tel-Avivba induló és onnan érkező jártait keddtől csütörtökig felfüggeszti. Az érintett utasok lemondhatják a jegyeiket, vagy újra foglalhatnak. A légitársaság a libanoni események miatt döntött így, biztonsági okokra hivatkozva.

Munich,,Germany,-,September,9,,2021:,Lufthansa,Airbus,A319,Airplane
Nem repül Izraelbe a Lufthansa / Fotó: Shutterstock

A közelmúlt fejleményei miatt a Lufthansa csoport frissíti a Tel-Avivba induló és onnan induló járatait. Szeptember 19-én, keddtől csütörtökig (beleértve) minden utas- és teherszállító járatot ideiglenesen felfüggesztenek. A Lufthansa lehetőséget kínál az érintett utasoknak. hogy díjmentesen töröljék a jegyeket, vagy foglalják át járataikat 

– írta a légitársaság. Tavaly év végén sok légitársaság lemondta az izraeli járatait a gázai háború miatt. Az idei év elején fokozatosan újraindult a légi közlekedés, de most, a Libanonban történt izraeli támadás után ismét leállnak a repülők.

Több mint ezer áldozatot szedhetett Izrael új titkos fegyvere

Legalább hárman meghaltak, és több mint ezer másik ember, köztük a Hezbollah harcosai, orvosok és Irán bejrúti megbízottja megsebesült kedden, amikor a kommunikációra használt személyhívók felrobbantak Libanon-szerte. A támadást állítólag az izraeli fegyveres erők hajtották végre.

A Hezbollah fegyveres csoport közleményben erősítette meg legalább három ember, köztük két harcosának halálát. A szervezet szerint a támadásban összesen több mint 1200 tagjuk sebesült meg. Az Al Jazeera ügynökség szerint kilencen haltak meg a támadásba.

A megölt harcosok egyike a Hezbollah egyik libanoni parlamenti képviselőjének a fia volt 

– közölte két biztonsági forrás a Reutersnek. Rajtuk kívül Irán libanoni nagykövete, Mojtaba Amani is könnyebb sérülést szenvedett, amikor a zsebében felrobbant egy személyhívó.

Firasz Abjád libanoni egészségügyi miniszter szerint a sérültek közül mintegy kétszáznak válságos az állapota. Sokan a Hezbollah síita milícia tagjai, illetve köztük van Modzstaba Amani iráni nagykövet is hírügynökségek jelentése szerint. Ziad Makari tájékoztatási miniszter izraeli agresszióról beszélt, a külügyi tárca pedig „veszélyes és szándékos izraeli eszkalációról”, amelyet „a (Gázai övezeti) háború jelentős, Libanonnal szembeni kiterjesztésére vonatkozó fenyegetések kísértek”.

A Libanonban jelentős befolyással bíró Irán-barát milícia szintén Izraelt tette felelőssé a történtekért, és közölte, hogy a zsidó állam „méltó büntetést fog kapni gyilkos agressziójáért”.

A Hezbollah képviselője elmondta, hogy a kedden bevetett „csipogóbombák” szedték a legtöbb áldozatot az Izraellel közel egy éve folytatott konfliktusukban.

A bejrúti egészségügyi minisztériumhoz tartozó válságkezelési központ felszólította a dolgozóit, hogy azonnal menjenek be a munkahelyükre, hogy az ország el tudja látni a tömeges sérüléseket. 

Egyúttal figyelmeztetést adott ki, miszerint az egészségügyi személyzet ne használjon személyhívót.

Az Axios szerint a csipogók felrobbantását az izraeli biztonsági kabinet hétfői ülésén hagyták jóvá Benjámin Netanjahu miniszterelnök részvételével. Az ülésen részt vettek olyan magas rangú tisztviselők is, mint Sin Bét vagy a Moszad vezetői.

Stéphane Dujarric, az ENSZ főtitkárának szóvivője a Hezbollah és Izrael konfliktusának elmérgesedésre figyelmeztetett. „Ezek a fejlemények rendkívül aggasztók, különösen hogy rendkívül robbanásveszélyes környezetben történtek” – húzta alá Dujarric.

Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak nem volt köze a történtekhez, előzetesen nem tudott erről semmit, és információkat gyűjt az incidensről. Miller egyben leszögezte, hogy civilek nem lehetnek legitim műveleti célpontok, terrorszervezetek tagjai viszont igen. Miller ugyanakkor óva intette a teheráni vezetést minden olyan cselekménytől, amely tovább ronthatna az amúgy is feszült helyzeten.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.