BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A budai alsó rakpart már szerdára elesett

A tetőzés csak napok múlva várható, de már most látványos az árhullám. A Duna már elöntötte a budai alsó rakpartot, és az árvíz nagy része még hátra van.

„Hajnalodik...” – írta szerda reggeli Facebook-bejegyzésében az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Többet nem írtak, a mellékelt kép ugyanis magáért beszél: nagyot emelkedett Budapesten a Duna vízszintje. Bár az árvíz tetőzése péntek–szombatra várható, a budai alsó rakpart már reggelre víz alá került.

Országos Vízügyi Főigazgatóság
Budapest, rakpart, árvíz
Szerda reggelre víz alá került a budai alsó rakpart / Fotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság

Bár Karácsony Gergely főpolgármester úgy nyilatkozott, hogy Budapest felkészülten várja az évtized árhullámát, azt a városvezető is elmondta, hogy az érintett területeken jelentős korlátozásokra, lezárásokra kell számítani. A Margit-szigetet már kedden lezárták, szerdától pedig már a Margit-hídnál található HÉV-megálló sem üzemel, ideiglenes felszíni megállót alakítottak ki. Ráadásul a H5-ös HÉV-nek ez az ideiglenes megálló a végállomása a Batthyány tér helyet. Nem meglepő, hiszen a fenti fotó az elárasztott alsó rakpartról pont a Batthyány térnél készült.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Világgazdaság kérdésére korábban elmondta, hogy amennyiben a Duna vízszintje tovább emelkedik, akkor további forgalmi korlátozások is várhatók. Válaszukból az is kiderült, mikor zárják le a metrót és a HÉV-et.

Sokáig velünk lesz az árvíz, rossz hírt közöltek a szakértők

Hosszan elhúzódik a Dunán az árhullám. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közölte, hogy ha nem is esik több eső a következő napokban, az Alpokban olvadó jég még sokáig felduzzasztja a folyókat. A katasztrófavédelem azt kéri, hogy senki ne menjen megnézni az árvíz sújtotta területeket, mivel egy esetleges balesettel csak nehezítik a szakemberek munkáját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.