BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Százévesen fulladt a tengerbe Jugoszlávia utolsó külügyminisztere

Horvátországban, az Adriai-tengerben találtak rá holtan Budimir Loncar volt diplomatára.

Életének 101. évében hunyt el Budimir Lonca, zadari Antena portál szerint a volt jugoszláv külügyminiszter holttestét délután a tengerben találták meg Preko településén, az Ugljan-szigeten, a diplomata szülőhelyén. A szemtanúk azonnal hívták a mentőket és a rendőrséget. A halálhírt a közösségi médiában erősítette meg Tvrtko Jakovina horvát történész.

 

Budimir Loncar, diplomata, partizán, államférfi, a barátom, ma elhunyt Prekóban, abban a faluban, ahol 1924. április 1-jén született

 – írta Jakovina, Lončar életrajzának szerzője.

A Vajdaság Ma szemléje szerint a volt diplomata sikeres karriert futott be jugoszláv és horvát diplomataként. A szélesebb közvélemény úgy emlékszik rá, mint Jugoszlávia utolsó külügyminiszterére és az Egyesült Nemzetek főtitkárának különleges megbízottjára az el nem kötelezettek mozgalmában. Két horvát elnök, Stjepan Mesic és Ivo Josipovic tanácsadója is volt. Emellett a második világháborúban a partizánmozgalom tagja is volt, írja a Beta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.