BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó Péter: Magyarország kész a békéért dolgozni, az pedig tárgyalásos megoldást kíván

Magyarország részt vesz a Béke barátai nevű csoport alakuló ülésén pénteken New Yorkban. Az ülésnek az a mondanivalója, hogy az ukrajnai háborúnak nincs megoldása a csatatéren, azt kizárólag tárgyalásokkal lehet megoldani – véli Szijjártó Péter.

Magyarország részt vesz a Béke barátai nevű csoport alakuló ülésén pénteken New Yorkban, a Kína és Brazília vezetésével szervezett tanácskozás fő üzenete, hogy mielőbb meg kell kezdeni a béketárgyalást az ukrajnai háború lezárása érdekében – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 

Szijjártó  Péter
Magyarország részt vesz a Béke barátai nevű csoport alakuló ülésén pénteken New Yorkban / Fotó: Szijjártó  Péter / Facebook

Szijjártó Péter: Magyarország a békepárti többség része

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy az ENSZ Közgyűlésének napirendjét a héten az ukrajnai és a közel-keleti fegyveres konfliktus uralta, és jól látszik, hogy a világ országainak többsége békét akar. 

Van egy nagy globális békepárti többség, ennek Magyarország is a része. Kevés európai ország tartozik ehhez a csoporthoz

– emelte ki, hozzátéve, hogy a globális Dél államainak elegük van abból, hogy egy tőlük több ezer kilométerre lévő háború árát kell fizetniük, illetve szavai szerint sérelmezik, hogy a transzatlanti közösség „folyamatosan önti az olajat a tűzre”, és olyan döntéseket hoz, amelyek csak tovább súlyosbítják a helyzetet. 

„Az egész világnak elege van már abból, hogy Európában nem képesek az európaiak vagy a transzatlanti közösség véget vetni ennek a háborúnak” – mondta. Tájékoztatása szerint ezért Kína és Brazília vezetésével összeül most tizenöt ország, közöttük 

  • Egyiptom, 
  • Szaúd-Arábia, 
  • Törökország, 
  • Mexikó, 
  • Kenya, 
  • Zambia 
  • és Kazahsztán, 

előkészítve itt egy Béke barátai nevű csoport megalakítását. 

Úgy döntöttek az ülés kezdeményezői, hogy három európai országot is meghívnak ma délelőtt erre az ülésre, minket, Magyarországot, Franciaországot és Svájcot

– jelentette be. 

„Az ülésnek az a mondanivalója, hogy az ukrajnai háborúnak nincs megoldása a csatatéren. Az ukrajnai háborút kizárólag tárgyalásokkal lehet megoldani, és minél előbb kezdődnek meg a tárgyalások, annál több emberéletet lehet megmenteni, annál jobban csökkenthető az eszkaláció veszélye, s annál inkább csökkenthető a károkozásnak, a pusztításnak a mértéke” – sorolta. 

Magyarország kész a béke érdekében dolgozni

Szijjártó Péter leszögezte, hogy Magyarország támogatja ezt a kezdeményezést, és készen áll arra, hogy részt vegyen a csoport munkájában. „Annál is inkább, mert a Béke barátai csoport egyik fontos célja az, hogy a kínai–brazil koprodukcióban készített béketerv mentén szorgalmazzon tárgyalásos megoldást az Ukrajnában zajló válságra” – húzta alá. 

Majd kifejtette, hogy ezen javaslat minden pontja támogatható, így lehetne garantálni, hogy hazánk is biztonságban legyen a háború szomszédságában. Ez a béketerv kimondja, hogy a diplomáciai rendezés jelenti a háború egyetlen lehetséges megoldását, azt is, hogy fokozni kell a humanitárius segítségnyújtást, s el kell kerülni a civil áldozatokat, az emberek további szenvedését. E szerint tartózkodni kell az atomfegyverek használatától, továbbá meg kell előzni a nukleáris létesítményekkel szembeni támadásokat.

A kínai–brazil béketervnek az egyik leghosszabb távra mutató pontja is egybevág az elképzeléseinkkel, a céljainkkal, mert ez a béketerv kimondja azt is, hogy nem fogadható el, hogy a világot újra nyugati és keleti blokkokra osszák

– tette hozzá. 

A miniszter végül hangsúlyozta, hogy a fegyverszállítások csupán meghosszabbítják a háborút, az eddigi katonai támogatások sem vittek semmivel közelebb a békéhez, de még csak a csatatéri helyzeten sem sokat változtattak, mindössze még több ember halt meg és még nagyobb lett a pusztítás. „Tehát a fegyverszállítások láthatóan veszélyesek, bajt okoznak, a háború meghosszabbítását okozzák, és ami hosszú távon problémás, gyakorlatilag a háború eszkalációjának folyamatos veszélyével járnak” – figyelmeztetett. 

„Ehhez képest a globális Dél országai diplomáciai úton történő megállapodást szorgalmaznak, és mára talán a transzatlanti buborék legelvetemültebb politikai szakértői hiszik csak el azt, hogy továbbra is a transzatlanti világ az egyetlen vezető ereje a globális politikának vagy gazdaságnak” – emelte ki. 

Ennek kapcsán pedig rámutatott, hogy a globális Dél lakosságszám tekintetében jócskán a transzatlanti világ fölé kerekedett, 

a keleti országok mára behozták a Nyugat korábbi technológiai fölényét, 

s a Kelet a finanszírozási háttér tekintetében is versenyképessé vált a Nyugattal. 

„Úgyhogy mindenképpen nagy jelentősége van annak, hogy a globális Dél országai egy-egy ilyen fontos kérdésben milyen álláspontot képviselnek” – összegzett Szijjártó Péter.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.