BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az USA megtalálta Putyin legyőzhetetlen szuperrakétáját

Egy amerikai műholdcég felvételeket készített Oroszországban egy épülő bázisról, ahol valószínűleg a rettegett Burevesztnyiket tárolják. A NATO által SSC-X-9 Skyfall névre keresztelt fegyver egy nukleáris meghajtású, atomtöltettel felszerelhető rakéta. Vlagyimir Putyin szerint bármilyen földi célpontot elér, és áthatol bármilyen rakétaelhárító rendszeren.

Műholdak segítségével azonosíthatták a rettegett orosz szuperrakéta, a Burevesztnyik (viharmadár) kilövőállomását – erről amerikai kutatók adtak tájékoztatást. A NATO által SSC-X-9 Skyfall névre keresztelt, nukleáris meghajtású cirkálórakétát atomtöltettel is fel lehet szerelni. A rakétával Vlagyimir Putyin szerint gyakorlatilag bármelyik földi célpont elérhető, és könnyedén keresztülhatol a legmodernebb rakétavédelmi rendszereken is. A Burevesztnyik rakétáról az orosz elnök azt állította, hogy a fegyver legyőzhetetlen.

Russia,Moscow,-,January,12,,2024,Ballistic,Missile,Satan,Dead
Épül a kilövőállomás Putyin legyőzhetetlen szuperrakétájához / Fotó: Shutterstock

A nyugati vélemények megoszlanak a Burevesztnyik valódi stratégiai értékéről – írta a Reuters

Vannak olyan szakértők, akik szerint a fegyver inkább jelent kockázatot, mint valódi előnyt. 

Azt mondják ugyanis, hogy a szuperrakéta nem ad Oroszországnak olyan támadóképességet, amellyel eddig ne rendelkezett volna, viszont a nukleáris meghajtás miatt a rakétát már tárolni is veszélyes. Egy baleset a fegyver esetében nukleáris katasztrófát okozhat orosz földön.

A Planet Labs kereskedelmi műholdcég készített fotókat egy telephelyről, Moszkvától körülbelül 475 kilométer távolságra. A felvételeket két kutató vizsgálta meg, és a jelek alapján azt a következtetést vonták le, hogy ez lehet a Burevesztnyik kilövőállomása.

A CNA kutató-elemző szervezet elemzője – aki látta a felvételeket – azt állította, hogy kilenc kilövőállás épülhet jelenleg a területen. Decker Eveleth szerint a képeken az látszik, hogy a kilövőállásokat három elkülönült csoportban építik, hogy egy rakéta felrobbanása ne indíthasson el láncreakciót. Hozzátette, hogy látszanak azok az útvonalak is, amelyeken keresztül a rakéták alkatrészeit szállíthatják, valamint öt olyan komplexum, ahol a nukleáris robbanófejeket tarthatják.

A terület egyértelműen egy nagy, rögzített rakétarendszer számára épül. Az egyetlen ilyen projekt, ami jelenleg biztosan fut Oroszországban, a Skyfall rakéták telepítése 

– mondta Eveleth.

Érdemes elfoglalniuk az ukránoknak a kurszki atomerőművet?

Az atomerőmű elfoglalása mellett és ellen is erős érvek szólnak. Az viszont kétségtelen, hogy az ukrán tüzérség kényelmesen eléri Kurszk városát, így az atomerőművet is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.