BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elengedik Ukrajna adósságának egyharmadát – Kijev elkerülte az államcsődöt, de nincs kint a vízből

A nemzetközi ukrán államkötvények tulajdonosai elfogadták, hogy a tartozás több mint egyharmadát leírják. Ez azonban Kijev adósságának csupán egy kis szelete, az országnak a kétoldalú hitelezőkkel is dűlőre kell jutnia hamarosan.

Megállapodott nemzetközi hitelezőivel 20 milliárd dollárnyi adósság átcsoportosításáról Ukrajna, miután a kötvénytulajdonosok 97 százaléka támogatta a határidő előtt a megállapodást – közölte kedden Kijev.

The National Bank of Ukraine buildingin Kiev, Ukraine, on October 25, 2016. (Photo by Sergii Kharchenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP) adósság
Fotó: AFP

Az egyezség feltétele az volt, hogy a hitelezők – mint a Blackrock vagy az Amundi – kétharmada és minden egyes kötvénysorozat tulajdonosainak többsége rábólintson az alkura, melyre azután volt szükség, hogy az orosz invázió nyomán biztosított fizetési haladék lejárt. Kijev tíz éven belül már másodjára kényszerül új megállapodásra kötvényei tulajdonosaival, hiszen az ukrán államadósságot 2015-ben is át kellett strukturálni, miután az előző évben Oroszország elfoglalta a Krím félszigetet.

A megállapodás biztosítja 

a Nemzetközi Valutaalap (IMF) további támogatását, hiszen a nemzetközi hitelező is egyetértett abban, hogy az adósság egy részének leírása szükséges az ukrán pénzügyek fenntarthatóságához.

Ukrajna azonban az alku ellenére sem valószínű, hogy képes lesz piaci finanszírozás bevonására a háború végéig – jegyzi meg az Euractiv összefoglalója.

Így alakulnak át az ukrán államkötvények

Az egyezség a kötvények névértékének 37 százalékát írja le, az adósság tulajdonosai a korábbi papírok helyett két másikat kapnak. Egy az eredeti névérték 40 százalékára szóló kötvény azonnal elkezdi a hozamok fizetését, először 1,75 százalékos értéken, azonban 2026-ra 4,5, 2027-től 6, 2034-től pedig már 7,75 százalékos kamatot fizet. A másik cserekötvény az eredeti adósság 23 százalékának felel meg, és 2027-ig nem fizet kamatot, ám ha az ukrán gazdaság növekedése legalább 3 százalékkal meghaladja az IMF által kitűzött célokat, 2028-ra már az eredeti adósság 35 százalékára nőhet. 

Mindez a jelenlegi, még három évig érvényes IMF-program ideje alatt 11,4 milliárd dollárt spórol meg Ukrajna számára.

Csak az argentin és görög adósságválság járt nagyobb átrendezéssel

A megállapodás az argentin és a görög államadósság átstrukturálása után a harmadik legnagyobb a világon, ám így is rekordidő, mindössze négy hónap alatt sikerült a feleknek dűlőre jutniuk. Ez Jurij Butca, az ukrán államadósság-kezelő vezetője szerint annak köszönhető, hogy a lépésre nem a fenntarthatatlan gazdaságpolitika, hanem kizárólag az orosz agresszió miatt volt szükség.

A megállapodás csak Ukrajna nemzetközi kötvényeire vonatkozik, ami az ország több mint 140 milliárd dolláros adósságának mindössze nagyjából 15 százaléka. Kijev további 2,6 milliárd dollárnyi, az ország gazdasági növekedéséhez kötött adósság átstrukturálásán is dolgozik, ahogy az országnak a kétoldalú hitelezőivel – nyugati kormányok és multilaterális hitelezők – is dűlőre kell jutnia a következő évben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.