BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A migrációt csak európai szinten lehet megoldani az EP elnöke szerint

Roberta Metsola szerint az unió migrációs paktuma évtizedes zsákutca után előrelépést hoz. Éppen ezért úgy véli, hogy azt nem szabad aláásni.

Évtizedes politikai zsákutcát követően az Európai Unió migrációs és menekültügyi paktuma előremutató utat ígér a migráció kezeléséhez – mondta Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke Brüsszelben csütörtökön.

European Parliament President Roberta Metsola answers journalists' questions as she arrives to take part in a EU summit in Brussels, on October 17, 2024. (Photo by JOHN THYS / AFP) migráció
Roberta Metsola szerint a migrációs paktum vezet ki a politikai zsákutcából / Fotó: Ohn Thys / AFP

A kétnaposra tervezett, de várhatóan már csütörtökön befejeződő csúcstalálkozóhoz kapcsolódó sajtótájékoztatón Metsola arról is beszélt, hogy az uniós migrációs paktum nem fog működni, ha a tagállamokra nehezedő legnagyobb migrációs nyomás pillanataiban aláássuk azt, amit közösen felépítettünk. Véleménye szerint 

a paktum megvédi az EU határait, igazságos a védelemre jogosultakkal, de határozott az uniós maradásra nem jogosultakkal szemben.

Az utóbbiakról azt mondta, hogy őket biztonságosan és gyorsan vissza kell küldeni hazájukba, és amilyen keményen csak lehet, fel kell lépni az emberkereskedő hálózatokkal szemben. Ezek közé sorolta Metsola az olyan rosszindulatú államokat is, mint Oroszország és Fehéroroszország, melyek hibrid fenyegetéseket alkalmaznak, kizsákmányolják a kiszolgáltatottakat, és fegyverként használják a migránsokat az unió tagállamaival szemben.

Az EP elnöke ismételten jelezte, hogy az EP rendíthetetlenül támogatja Ukrajnát, és azt is elmondta, hogy meg kell erősíteni a béke érdekében tett erőfeszítéseket, ami nem jelent kapitulációt, ami megvédi az európai értékeket. Mint mondta, 

egy ilyen békét csak egy erős és önálló Ukrajna képes elérni, ám ami ennél kevesebb, az nem igazi béke.

A Közel-Keletről szólva Metsola elmondta, hogy minden korábbinál fontosabb a fenntartható megoldás megtalálása, amelyben Európának döntő szerepe van. Az EP álláspontja egyértelmű: szabadon kell bocsátani a túszokat, és tűzszünetre van szükség, elő kell mozdítani a helyzet mérséklését célzó erőfeszítéseket, és olyan béke elérésére kell törekedni, amely két államon alapul, valódi perspektívát szavatolva a palesztinoknak és biztonságot Izraelnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.