BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Weapons,Of,Mass,Destruction.,A,Missile,With,A,Warhead,Looks

Az EU újabb szankciót hozott Ukrajna megsegítésére

Az Európai Unió Tanácsa szankciót fogadott el hét iráni személy és hét szervezet ellen hétfőn. A személyek és a vállalatok azért kerültek szankciós listára, mert rakétákat és drónokat szállítottak Oroszországnak, amivel elősegítették ukrajnai invázióját.

Az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács szankciót fogadott el hét iráni állampolgár és hét szervezet ellen, amiért rakétákat és drónokat szállítottak Oroszországnak – közölte az Európai Unió Tanácsa hétfőn.

Weapons,Of,Mass,Destruction.,A,Missile,With,A,Warhead,Looks
szankció
Az Európai Unió Tanácsa szankciót fogadott el irániak ellen, mert rakétákat és drónokat szállítottak Oroszországnak / Fotó: Shutterstock

A szankciós listán három iráni légitársaság – a Saha Airlines, a Mahan Air és az Iran Air –, valamint két beszerzőcég szerepel. Ezek felelősek azon Iránban gyártott drónok és kapcsolódó alkatrészek, valamint technológiák külföldre továbbításáért, amelyeket Oroszország az ukrajnai inváziójában használ. Listáztak további két olyan vállalatot is, amely rakéták indításához gyárt hajtóanyagot. 

A tanács emellett korlátozó intézkedéseket rendelt el 

  • Szejid Hamza Galandari, Irán védelmiminiszter-helyettese, 
  • a Forradalmi Gárda vezető tisztviselői, továbbá 
  • két iráni katonai repülőgépeket gyártó nagyvállalat ügyvezetője ellen is. 

A szankcionáltak vagyonait befagyasztották, valamint megtiltották a kérdéses személyek beutazását az Európai Unióba. A döntés értelmében a testület azt is megtiltotta az uniós személyek, szervezetek és szervek számára, hogy közvetlenül vagy közvetve pénzeszközöket vagy gazdasági erőforrásokat adjanak a szankciós listán szereplőknek.

Az orosz–ukrán háború 963. napja – az EU szankcionálja az iráni rakéták Oroszországba szállítását

Az EU szankciókat vezet be az iráni ballisztikus rakéták Oroszországba történő szállítása miatt. Teherán viszont azt hangsúlyozza, hogy az általa szállított rakéták rövid hatótávolságúak. Az orosz–ukrán háború 963. napja.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.