BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcstalálkozó: a révkomáromi erődben tárgyal Fico, Orbán és Vucic – drónokkal is védik a helyszínt

Különleges helyszínen tartják kedden a szlovák–magyar–szerb csúcstalálkozót. Az is ismert, miről fog egymással tárgyalni Robert Fico, Orbán Viktor és Aleksandar Vucic.

A szlovák, a magyar és a szerb delegáció is megérkezett Révkomáromba (szlovákul Komárno) a keddi csúcstalálkozóra – számolt be a szlovák média.

HAVASI Bertalan; ORBÁN Viktor
Brüsszel, 2024. április 17.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik Brüsszelben, a Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia (NatCon) második napján, 2024. április 17-én. Orbán Viktor mögött Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
. A magyar miniszterelnököt kedden a sajtó, szerdán pedig a képviselők kérdezhetik.
Csúcstalálkozó: a révkomáromi erődben tárgyal Fico, Orbán és Vucic – drónokkal is védik a helyszínt / Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán illusztráció

Az Új Szó több fényképet is közölt arról, ahogy a három ország vezetője, Robert Fico, Orbán Viktor és Aleksandar Vucic üdvözli egymást. Ezek az alábbi bejegyzésben tekinthetők meg. A szlovák–magyar–szerb csúcstalálkozó némi késéssel ugyan, de mostanra kezdetét vette a komáromi erődben. A sajtótájékoztatóra várhatóan (legalábbis a napirend szerint) 13 óra után kerül majd sor a Szent Borbála lőporraktárban. A három vezető egy nagy kivetítő előtt beszél majd, amelyen az az üzenet olvasható angolul, hogy

Együtt az illegális migráció ellen.

Érthető módon – pláne az elmúlt hónapok és napok történéseit figyelembe véve – a biztonsági készültség fokozott a környéken. A komáromi erőd és az Egressy Béni Városi Művelődési Központ közötti részt lezárták, rendőrök és városi rendőrök irányítják a forgalmat. A Pravda megjegyezte, hogy drónok is figyelik a helyszínt, az objektumot pedig a hivatásosok mellett biztonsági őrök is pásztázzák.

Nemcsak a miniszterelnökök és a szerb elnök van jelen, hanem a szlovák, a magyar és a szerb belügyminiszter is. A révkomáromi helyszín különleges és stratégiailag is fontos: Szlovákia egyik legrégebbi állandóan lakott helysége, amely a Duna és a Vág összefolyásánál fekszik. Itt épült meg az Osztrák–Magyar Monarchia egyik legnagyobb erődrendszere.

Kiderült, miről tárgyal egymással Fico, Orbán és Vucic

Fico, Orbán és Vucic az Európai Unió külső határai védelmének szükségességéről és a regionális együttműködés erősítéséről egyeztetnek a révkomáromi erődben. Ennek kapcsán a szlovák kormányzat arról tájékoztatott előzetesen, hogy az Európai Uniónak a nyugat-balkáni országokkal és különösen Szerbiával való együttműködése kulcsfontosságú tényező az európai migrációs helyzet javításában. Ennek lényege

  • a határvédelem erősítését célzó intézkedések meghozatala a migrációs útvonal mentén,
  • a nyugat-balkáni országok menekültügyi és visszaküldési, kitoloncolási eljárási kapacitásának támogatása,
  • valamint a vízumpolitika Európai Unióval való harmonizálása.

Emellett a csúcstalálkozó témái között ott lesznek az Európába irányuló illegális migráció megállítására szolgáló, innovatív megoldások. Szlovákiának régóta az az álláspontja, hogy az illegális migrációval szemben már az Európai Unió határai előtt fel kell lépni, amiben Magyarország és Szerbia is egyetért.

Ilyen innovatív megoldás az úgynevezett hotspotok kialakítása a menedékkérelmek EU-n kívüli feldolgozására, amelyet jelenleg például Olaszország Albániával együttműködve alkalmaz. Igaz, az európai bíróság Magyarországot ugyanezért a szabályozásért 200 millió euróra bírságolta. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.