BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orosz csodaradart lőttek ki az ukránok, ráadásul amerikai fegyverrel

Azt nem árulták el, hogy az ATACMS rakétával végrehajtott támadás hol történt. A fegyver oroszországi bevetése jelentős fejleménynek számított.

Kilőttek egy nagy hatótávolságú, Nebo-M radarrendszert az ukrán csapatok egy amerikai ATACMS rakétával az ukrán vezérkar csütörtöki tájékoztatása szerint. Azt ugyanakkor nem árulták el, hogy a pontosan hol csaptak le az egyébként 100 millió dollár (36 milliárd forint) értékű radarra.

NIZHNY NOVGOROD, RUSSIA - MARCH,29 (RUSSIA OUT) A general view of Nebo-M ("Paradise M" radar mobile complex is seen at the 70th Victiry Anniversary Plant, of a newly built military plant of Russian missile manufacturer Almaz-Antey in Nizhny Novgorod, Russia, March,29,2016. Putin is having a one day visit to Nizhny Novgorod to open a new military plant. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
fegyver
Az orosz csodaradar, a Nebo-M / Fotó: Mikhail Svetlov / Getty Images

Az ukrán hadsereg szerint azonban a rendkívül ritka eszköz elpusztítása egy légifolyosót nyithat meg a Storm Shadow és Scalp rakéták hatékonyabb bevetése előtt. Ez már csak azért is így lehet, mert a Kyiv Independent szerint 

mindössze tíz maradhatott szolgálatban ezekből a radarokból az orosz hadseregben.

Áprilisban ráadásul az ukrán titkosszolgálat (SBU) már kilőtt egy ilyen radart az oroszországi Brjanszk régióban, igaz, azt a támadást saját fejlesztésű drónnal hajtották végre.

Az ATACMS rakétákra sokáig várt Ukrajna

Az ATACMS bevetése egy Nebo-M ellen ugyanakkor vagy azt jelenti, hogy a nagy hatótávolságú radart Oroszország ukrán területen állította fel, vagy azt, hogy Ukrajna orosz területen található célpont ellen vetette be az amerikai rakétát a washingtoni tiltás ellenére. A nagy hatótávolságú rakéták sokáig szerepeltek előkelő helyen az ukránok kívánságainak listáján, mígnem 

nagyjából egy éve döntött úgy a Pentagon, hogy átad ilyen eszközöket Kijev számára, ám csak szigorú korlátozások mellett.

Ukrajna most az ATACMS bevetésével szembeni amerikai korlátozások eltörlését szeretné elérni, ám hiába számítottak sokan arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök amerikai útján bejelentik a korlátozások feloldását, erre végül nem került sor.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.