BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folytatódik Blinken sziszifuszi küldetése a közel-keleti béke érdekében

Az amerikai külügyminiszter eddigi közvetítési kísérletei süket fülekre találtak. Egyelőre annak sincs jele, hogy Izrael felhagyna a hadműveletekkel, vagy érdekelt lenne a tűzszünetben.

Ismét Izrelbe látogatott kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszter, hogy megpróbálja feltámasztani a Biden-adminisztráció tűzszüneti törekvéseit a Közel-Keleten, kihasználva azt, hogy a múlt héten az izraeli csapatok végeztek a Hamász vezetőjével, és az október 7-i támadás kitervelőjével, Jahja Szinvarral.

US Secretary of State Antony Blinken visits Israel, Arab countries in new Gaza ceasefire push
US Secretary of State Antony Blinken boards a plane as he departs Joint Base Andrews, Maryland, on October 21, 2024, en route to the Middle East. (Photo by Nathan Howard / POOL / AFP) izrael
Blinken kétségbeesetten próbál közvetíteni Izrael és a Hamász közötti tárgyalásokon, ám sikertelenül / Fotó: AFP

Miközben Blinken a tervek szerint Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnökkel is találkozik, az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy itt a lehetőség a tűzszüneti tárgyalások előmozdítására, ám a Financial Timesnak nyilatkozó diplomaták szerint nincs túl sok esélyük a tárgyalásoknak, hiszen Izrael tovább folytatja az offenzíváját Gázában és Libanonban is.

Rakétasorozattal üdvözölte Blinken érkezését a Hezbollah

Az sem segíti a megbeszélések sikerét, hogy alig pár órával Blinken megérkezése előtt a Hezbollah rakéták sorozatát lőtte ki Tel-Aviv és Haifa irányába, noha az izraeli hadsereg szerint a 26 rakéta nagy részét elfogták, és sérülésekről sem érkeztek jelentések. Az amerikai külügyminiszter látogatásának idején a térség tűkön ülve várja Izrael válaszcsapását is Irán ellen, miután 

Teherán három hete mintegy 180 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre, hogy megtorolja Hasszán Naszrallah Hezbollah-vezető halálát.

Izrael precíz és halálos válaszcsapást ígért korábban, míg kedden az iráni külügyminiszter, Abbász Aragcsi jelezte, hogy nem fogják válasz nélkül hagyni, ha Izrael támadást indít. Az iráni diplomata azt is közölte, hogy a szomszédos országok biztosították arról, hogy nem engedélyezik légterük használatát a perzsa ország elleni támadás céljából, hozzátéve, hogy Teherán erői a térségben található amerikai támaszpontokat is közelről figyelik.

Szinvár halála sem tett békülékennyé Izraelt

Bár Szinvár halála után felmerült a háború lezárásának reménye, a Hamász-vezér halála óta az izraeli légicsapások újfent számos halálos áldozatot követeltek Gáza északi részén, ahogy szélesedtek a Hezbollah elleni támadások is Libanonban. Egy izraeli csapás, amely egy bejrúti kórház közelében történt, 13 ember halálát okozta, és további 57 embert megsebesített, miközben a térség evakuációjára sem szólított fel a zsidó állam. Az izraeli hadsereg szerint nem a kórház volt a célpont, hanem a Hezbollah.

Az sem kecsegtet a közeli béke reményével, hogy Netanjáhú már Szinvár halála után is arról beszélt, hogy Izrael eltökélt minden háborús céljának elérésében, ami generációkra rajzolná át a biztonsági helyzetet a térségben. A Hamász azonban csak egy tartós tűzszünet fejében lenne hajlandó szabadon bocsátani az álala őrzött túszokat, melynek keretében Izrael vissza is vonná csapatait Gázából. Ezeket a feltételeket azonban Netanjáhú nem tartja elfogadhatónak, így 

a hónapok óta tartó, Amerika vezette tárgyalások eddig nem vezettek eredményre.

A Gáza elleni izraeli offenzívában több mint 42 ezer palesztin vesztette életét a térség egészségügyi hatóságai szerint, míg a múlt héten az Egyesült Államok a katonai segítség megvonásával fenyegette Izraelt, ha nem tesz lépéseket az egyre brutálisabbá váló humanitárius helyzet orvoslása érdekében. Azonban Netanjáhúra saját szélsőjobboldali koalíciós partnerei részéről is nyomás nehezedik, ők pedig semmilyen engedményt nem tennének a palesztinok számára, sőt, egy meggondolatlan alku esetén a kormányból való kilépéssel is fenyegetik az izraeli miniszterelnököt, aki így elveszítené parlamenti többségét.

A tűzszüneti megállapodás megkötése érdekében ráadásul a Hamásznak meg kell választania Szinvár utódját is, hogy legyen, aki döntésre jogosult az egyezség elfogadására.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.