BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Teljes a káosz a Hezbollahnál: elismerték, nincs vezetőjük, és lehet, nem is lesz – videó

A Hezbollah hivatalosan is megerősítette, hogy Haszan Naszrallah halála óta vezető nélkül működik. Bár Naim Kasszem, a Hezbollah főtitkár-helyettese szerint dolgoznak az új vezér megválasztásán, a terrorszervezet egyre több parancsnokot veszít, kezd káoszba fulladni a működésük.

A Hezbollah elismerte: Haszan Naszrallah szeptember végi halála óta nincs vezetőjük. A terrorszervezet hírhedt vezérének halála óta most adtak ki először közleményt a működésükről. Bár próbálják fenntartani annak a látszatát, hogy kézben tartják a szervezet irányítását, mégis úgy tűnik, hogy vezetés kezd szétesni, parancsnokok nélkül pedig vagy belviszály tör ki, vagy a terroristák elmenekülnek Izrael fenyegetése elől.

Teljes káoszban a Hezbollah – elismerték, nincs vezetőjük és lehet nem is lesz
Teljes a káosz a Hezbollahnál: elismerték, nincs vezetőjük, és lehet, nem is lesz / Fotó: AFP

Naim Kasszem, a Hezbollah főtitkár-helyettese a vezetőség nevében nyilatkozott:

El fogjuk érni, hogy a szervezetünkben alkalmazott eljárások alapján új főtitkárt válasszunk meg. Amint ez megtörténik, be is jelentjük a személyét.

Kasszem azzal folytatta, hogy mivel háborúban állnak Izraellel, ezért ezek a folyamatok sokkal lassabbak, mint békeidőben, mivel rengeteg nehéz és összetett körülmény befolyásolja őket – tájékoztatott egy X-bejegyzésben a Visegrád 24. „Ha Isten úgy akarja, ez hamarosan megtörténik” – zárta beszédét. Szavai mindenesetre nem sokakat győztek meg: többen úgy vélik, a Hezbollah vezetősége megingott, ezért senki nem akarja magára vállalni a főtitkár szerepét, mivel félnek attól, hogy központi célponttá válnának Izrael szemében.

A fejetlenséghez az is hozzátartozik, hogy egyre több parancsnokot semlegesít az izraeli hadsereg (IDF). A legfrissebb közlések szerint

ezzel teljesen megbénítva a bejrúti főhadiszállást. Suhail Husszein Husszeini a Hezbollah bejrúti fegyveres csoportjainak logisztikájáért, költségvetéséért és irányításáért volt felelős, aki döntő szerepet játszott az Irán és a Hezbollah közötti fegyverszállításban. Husszeini volt a felelős a fejlett fegyverzet elosztásáért a Hezbollah egységei között.

A Hezbollah elkeseredetten folytatja támadásait

A terrorszervezet most sokkal agresszívabb, mint valaha – vezetőjük elvesztése után keserves válaszcsapásokba kezdtek, melyek nagy része alig hatja meg Izrael fő védelmét, a Vaskupolát. 

A keddi nap folyamán is több száz rakétát küldtek Haifa és Akkó ellen,

a beszámolók szerint azonban nem történt robbanás a városban, így feltételezhetjük, hogy a Vaskupola kivédte az összes egységet. 

Az Irán által támogatott terrorszervezet hatalmas veszteségeket szenvedett a háború kitörése óta: a mintegy 35 ezer terroristának körülbelül a fele halt meg. Kilenc ember megsebesült a Hezbollah rakétatámadásában Izrael északi részén, közülük nyolcan Haifában, kilencen pedig Tibériásban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.