BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
On heels of Helene, storm Milton expected to strengthen into major hurricane and slam Florida hurrikán

Milton hurrikán: újabb szupervihar tarolja le az Egyesült Államokat

Az ötös kategóriájú Milton heves esőzések, szélviharok és áradások sorozatát hozhatja a déli államokba. Két héten belül ez lenne a második nagyméretű hurrikán, amely letarolhatja Floridát.

A Milton hurrikán a mexikói Yucatán-félszigeten áthaladva ötös fokozatú óriásviharrá hízott, és egyenesen Florida nyugati partvidéke felé tart, ahol a Helene által okozott pusztulástól lábadozó lakosságot újra evakuálni kell – írta a Bloomberg.

On heels of Helene, storm Milton expected to strengthen into major hurricane and slam Florida hurrikán
A Helene után két héttel a Milton hurrikán tarolhatja le az Egyesült Államok déli partvidékét / Fotó: AFP

Az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont közleménye szerint a vihar csúcsszele elérte az óránkénti 250 kilométeres sebességet, ami éppen az ötös kategóriájú hurrikán küszöbértéke alatt van. Az ügynökség szerint kifejezetten ijesztő, hogy az elmúlt 24 órában több mint kétszeresére nőtt a hurrikán intenzitása.

Kérem, ha a Tampa-öböl térségében tartózkodnak, evakuálniuk kel. A viharhullám okozta fulladásos halálesetek 100 százalékban megelőzhetők, ha elhagyják a területet 

– figyelmeztetett Ron DeSantis floridai kormányzó, aki 51 megyében hirdetett vészhelyzetet.

Az utolsó pillanatig nem lesz világos, hogy a Milton pontosan hol fog földet érni. A különböző számítógépes előrejelző modellek nem egyeznek, és a hurrikánközpont szerint akár 100 kilométeres hibák is előfordulhatnak a vihar partraszállása előtti napokban.

A Milton hurrikán erősségének ugrásszerű növekedése a Mexikói-öböl forró vizeiből ered, amelyek a halálos Helene-t is felerősítették kevesebb mint két héttel ezelőtt. A szakértői becslések szerint a vihar akár 35 milliárd dollárnyi kárt is okozhat az érintett területeken.

A NASA és a SpaceX elhalasztotta az ügynökség több milliárd dolláros Europa Clipper küldetésének csütörtöki indítását, amelynek célja a Jupiter jeges holdjának felfedezése. A kilövést azonban november 6-ig, szerdáig végre kell hajtaniuk.

Halálos hurrikánszezon

A Milton lesz a második nagy vihar, amely kevesebb mint két héten belül lecsap Floridára, és az ötödik hurrikán, amely idén az Egyesült Államokban pusztít. Legalább 227 ember halt meg, amikor a Helene szeptember végén lecsapott a floridai Big Bend térségére, majd az Appalache-hegységben özönvízszerű esőzéseket okozott, az áradások pedig egész településeket mostak le a térképről.

Horribilis gazdasági károkat okozott a Helene hurrikán

A kár elérheti a 160 milliárd dollárt. Ezzel a Helene az amerikai történelem öt legnagyobb károkat okozó viharának egyike.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.