BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Indiai kormánytisztviselő ellen emelt vádat az Egyesült Államok, aki egy amerikai állampolgár ellen szervezett merényletet

A merényletkísérletet meghiúsították az amerikai hatóságok. A vádlottak köre egy újabb szereplővel bővült, aki azonban nincs még őrizetben.

Egy indiai kormánytisztviselő ellen is vádat emeltek az amerikai hatóságok egy meghiúsított merényletkísérlet ügyében, amelynek a célpontja egy szikh szeparatista volt, aki azonban amerikai állampolgár, és New Yorkban él.

Gurpatwant Singh Pannun, merénylet, gyilkosság
Az indiai merénylők célpontja / Fotó: Gurpatwant Singh Pannun / Facebook

Az eset meglehetősen hasonlít ahhoz a tavalyi kanadai gyilkossághoz, mely miatt Ottawa és Újdelhi viszonya mélypontra süllyedt, és kifejezetten kellemetlen a Biden-adminisztrációnak is, amely igyekszik szorosabbra fűzni a kapcsolatait Indiával, hogy ellensúlyozza Kínát. Az Indiában élő 39 éves Vikas Jadavot a már tavaly letartóztatott Nikhil Gupta ügyében vádlottként nevezték meg. 

A hatóságok szerint a merényletet is Indiából szervezte, és még nincs őrizetben.

A merényletkísérlet célpontja, Gurpatwant Szingh Pannum üdvözölte a Jadav elleni vádakat, és az ellene szervezett gyilkossági kísérletet az indiai nemzetközi terrorizmus kirívó esetének nevezte, amely már Amerika szuverenitásának is kihívás, miközben fenyegeti a szólásszabadságot is. India Pannumot terroristának tartja, mivel ő és csoportja szeretne létrehozni egy független szikh államot az indiai Pandzsábban – idézi fel a Bloomberg.

Az amerikai vádak alig pár nappal azután hangzottak el, hogy Kanada kiutasított hat indiai diplomatát, miután Újdelhi nem járult hozzá, hogy a rendőrség kikérdezze őket a gyilkosság ügyében.

Amikor az amerikaiak először megfogalmazták a gyanút Guptával szemben, az indiai kormány létrehozott egy vizsgálóbizottságot, mely a héten az Egyesült Államokban is járt, és amerikai külügyi tisztségviselőkkel találkozott. Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő szerint a delegáció közölte, hogy az eredeti vádemelésben megnevezett tisztviselő már nem az indiai kormány alkalmazottja.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.