BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy gázai lakos perli Németországot az izraeli fegyverexportja miatt

A ECCHR nevű jogvédő csoport keresetet indított egy gázai lakos nevében a német fegyverexport ellen. Németország közel 100 millió eurónyi fegyvert szállított Izraelnek az elmúlt hónapokban.

Németország csaknem 100 millió euró értékben hagyott jóvá fegyverexportot Izraelnek az utóbbi három hónapban – derült ki a berlini külügyminisztérium csütörtöki adataiból, amelyek közzétételére egy napon került sor a Gázai övezeti háborúra hivatkozó jogvédőknek a további export leállítását indítványozó keresetével. Németország 2024 augusztusa óta 94 052 394 euró összegben engedélyezte fegyverek eladását Izraelnek.

Israeli forces raid Hebron city of West Bank, Jogvédők perlik Németországot az izraeli fegyverexportja miatt
Egy gázai lakos perli Németországot az izraeli fegyverexportja miatt / Fotó: Anadolu via AFP

Ezek az engedélyek ugyanakkor a fegyverexport tekintetében jelentős év eleji visszaesést követik. Az European Center for Constitutional and Human Rights (ECCHR) nevű jogvédő csoport csütörtökön közölte, hogy keresetet indított a frankfurti közigazgatási bíróságon egy gázai lakos nevében a német fegyverszállítmányok leállítása végett. A jogvédők beadványa szerint 

a német fegyverek hozzájárulnak a civileknek okozott bántalmakhoz a Gázai övezetben.

A felperes egy gázai lakos, aki egy izraeli légicsapásban elvesztette feleségét és lányát és arra hivatkozik, hogy a folytatódó fegyverszállítmányok veszélyeztetik az ő és mások életét is, ezért azok leállítását sürgeti Németországtól.

Az ECCHR szerint a keresetet a német szövetségi kereskedelmi és exportfelügyelet hivatala (BAFA) ellen indították, amely kiadta a fegyveres konfliktusokban felhasználható fegyverek kivitelére vonatkozó engedélyeket. A jogvédők szerint Németország egyebek között Merkava harckocsikhoz való alkatrészeket exportál Izraelnek.

A német kormány egyelőre nem reagált megkeresésekre, korábban a berlini vezetés azonban közölte, hogy minden egyes fegyverexportot egyenként vizsgálnak egy sor olyan tényezőt is mérlegelve, mint az emberi jogok vagy a humanitárius jog.

Az ECCHR azzal érvel, hogy az Izraelnek történő német fegyvereladások sértik a nemzetközi jogot

illetve a nemzetközi fegyverkereskedelmi egyezményt, amely tiltja fegyverek átadását olyan esetben, ha fennáll a jelentős veszélye annak, hogy azokat háborús bűncselekmények elkövetésére fogják felhasználni. Annalena Baerbock német külügyminiszter október elején közölte, hogy Berlin hivatalos biztosítékokat vár Izraeltől, hogy a Németország által szállított hadfelszerelést a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartásával fogják használni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.