BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
izrael

Izrael háború: libanoni fegyvergyárak robbantak fel az éjszaka során

Az ország déli részén pedig találtak egy gázaihoz hasonló Hezbollah-alagútat. Az izraeli légierő szerda este 17 csapást hajtott végre Bejrútban, a katonai infrastruktúra mellett azonban civil épületeket is eltaláltak.

Az izraeli hadsereg szerda este brutális támadást indított a Hezbollah dél-bejrúti fellegára ellen, amely során földalatti fegyvergyárakat, raktárakat, valamint egy kommunikációs központot és egy Irán-barát műsorszolgáltató irodáját is lebombázták.

izrael
Az izraeli légierő szerda este 17 csapást hajtott végre Bejrútban, a katonai infrastruktúra mellett azonban civil épületeket is eltaláltak / Fotó: AFP

A Telegraph értesülései alapján az akció az izraeli háború libanoni bővülésének az egyik „leghevesebb” támadása volt, amely során a légierő 17 csapást hajtott végre a fővárosban, állítólag civil épületek alá épített katonai infrastruktúra ellen.

A libanoni egészségügyi minisztérium szerint egy ember meghalt, öt másik pedig megsebesült, köztük egy gyermek is.

Míg a célpontok elsősorban a Hezbollah harcképességéhez elengedhetetlen helyszínek voltak – többek között fegyverraktárak és -gyárak, kommunikációs központok és laktanyák –, az éjszaka során az Irán-barát Al Mayadeen műsorszolgáltató irodáját érte, amely azonban a konfliktus kitörése óta ürese állt.

Ezzel párhuzamosan egy Bejrútba vezető autópályán dróntámadás ért egy gépkocsit, amely során két ember is életét vesztette. Egyelőre nem ismert, hogy az izraeli fegyveres erők miért vették őket célba.

Dél-Libanonban pedig a hadsereg felfedezett egy alagutat, amelyet a gázai Hamászhoz hasonlóan a Hezbollah is fegyverek szállítására és tárolására használt a területen.

Izrael ellen fordul a világ

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára szerdán „azonnali tűzszünetet” követelt a Gázai övezetben, és az izraeli hadsereg kivonulását kérte, míg Libanonban „az ellenségeskedés beszüntetését sürgette”, hogy a közel-keleti háború ne váljon régiós háborúvá.

Tel-Aviv a háború előremenetelével egyre nagyobb sebességgel veszíti el támogatóit, és hamarosan a tavaly októberi terrortámadást követő szimpátiahullám teljesen el fog párologni.

Maga Guterres egyébként érdekes módon az oroszországi Kazanyban tartózkodik, ahol részt vesz az idei BRICS-csúcstalálkozón, hogy két év után először tárgyaljon Vlagyimir Putyinnal. A látoatást többen is kritizálták, köztük Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, aki szerint az ENSZ-nek Oroszország térdre kényszerítésével, és nem a béketárgyalásokkal kellene foglalkoznia.

Humanitárius övezetben csapott le az izraeli hadsereg

Magas rangú Hamász-terroristákat likvidált az IDF. A támadásban negyvenen vesztették életüket. Friss hírek az izraeli háborúról.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.