BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az izraeli háború 382. napja – Az amerikai külügyminiszter közel-keleti körutat kezdett

A Közel-Keletre utazott Antony Blinken amerikai külügyminiszter, hogy próbálja elősegíteni a gázai tűzszünetet a Hamász vezetőjének múlt heti halálát követően előállt új helyzetben. Blinkent ma az izraeli vezetők fogadják.

Antony Blinken amerikai külügyminisztert kedden fogadja Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök és Jichák Hercog, Izrael államelnöke. Az amerikai külügyminiszter tavaly október, a Hamász Izraelt ért támadása óta tizenegyedik alkalommal utazik a Közel-Keletre, hogy ösztönözze a megállapodást a harcok beszüntetéséről, a túszok elengedéséről, valamint próbálja megelőzni az eszkalációt.

US Secretary of State Antony Blinken visits Israel, Arab countries in new Gaza ceasefire push
Fotó: AFP

A külügyminisztérium szóvivőjének közleménye szerint a miniszter egyhetes útja a tervek szerint Izrael mellett érinti Jordániát, Szaúd-Arábiát, Katart és az Egyesült Arab Emirátusokat is.

Joe Biden elnök a múlt héten jelezte, hogy szeretné, ha külügyminisztere a térségbe utazna, miután izraeli katonai csapás végzett a Hamászt vezető Jahja esz-Szinvárral. Washingtonban az elmúlt napokban többször hangoztatták azt a véleményüket, hogy az októberi támadások értelmi szerzőjének tartott Szinvár halála lehetőséget ad elmozdulni a holtpontról, és újraindítani az egyeztetéseket az Izrael és a Hamász közötti háború lezárásáról és 

a palesztin fegyveres szervezet kezében lévő több mint száz túsz szabadon bocsátásáról.

Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő közleménye szerint a miniszter a megbeszélésein a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyek drámai mértékű növelését sürgeti majd.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója hétfőn újságírók előtt arról beszélt, hogy információik szerint az elmúlt napokban több segélyszállítmány jutott be a palesztin területre, ami szerinte üdvözlendő, de nem elégséges. 

Kirby arról is beszámolt, hogy az amerikai adminisztráció tovább folytatja az erőfeszítéseket Libanonban, hogy az Izrael és a Hezbollah közötti fegyveres konfliktus eszkalációját megelőzze, és a diplomáciai megoldást sürgesse.

Iránnak kémkedő izraelieket tartóztattak le – évek óta szállították az információt

Hét izraeli állampolgárt tartóztattak le, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kémkedtek Iránnak, és több száz feladatot hajtottak végre Teherán megbízásából. A gyanúsítottak mind zsidó származásúak, Haifában vagy az ország északi részén élnek. A letartóztatottak között van egy katona, aki dezertált a hadseregből, valamint két kiskorú is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.