BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Military mobility of Ukrainian army continues in Pokrovsk

Kíméletlen ellentámadást indítottak az oroszok Kurszkban – súlyos helyzetben az ukránok

Megbukott az ukránok stratégiája, agyonverik öket Kurszkban. Az EFE spanyol hírügynökség által idézett, mindkét táborból származó egybehangzó források szerint az orosz hadsereg erőteljes ellentámadást indított az ukrán hadsereg által megszállt orosz Kurszk régió több területén és jelentős tempóban halad előre.

Az ukrán és orosz katonai egységektől származó információk egybenhangzóan azt állítják, hogy az orosz hadsereg erőteljes ellentámadást indított az ukrán hadsereg által megszállt orosz Kurszk régió több területén - számolt be több sajtóorgánum az EFE spanyol hírügynökség alapján.

Military mobility of Ukrainian army continues in Pokrovsk
Minden fronton erős támadást indítottak az ikránok ellen az oroszok. Fotó: Anadolu via AFP

A Mediazona és a Meduza független kiadványok által átvett, a "Sever" (Észak) orosz csoport nem hivatalos csatornája szerint az oroszoknak sikerült átörni az ukrán védelmi vonalakat, és visszaszerezték az irányítást öt helység felett Ljubimovka térségében, ahol állítólag két ukrán zászlóaljat bekerítettek.

Az orosz hadsereghez közeli Rybar blog Telegram csatornája pedig megerősítette az orosz támadó akciókat a kurszki front több szektorában. Az Agentstvo oknyomozó portál szerint ez a legnagyobb orosz ellentámadás Kurszkban, miután az elmúlt hónapban a tartományban több kisebb ellentámadást vezényeltek le. 

Az ukrán harcosok szeirnt, ez egy szörnyű nap

Az ukrán hadsereghez közel álló, a háború alakulását elemző platform "DeepState" elismerte Kurszk nehéz helyzetét, mondván, hogy az ukrán csapatoknak "szörnyű napjuk" volt a régióban csütörtökön. "A legrosszabb helyzet Ljubimovka környékén figyelhető meg" - erősítette meg az ukrán portál.

Az orosz védelmi minisztérium Kurszkkal kapcsolatban arról számolt be, hogy a régióban zajló harcok kezdete óta az ukrán fegyveres erők 

több mint 21 900 katonát, 144 harckocsit, 69 gyalogsági harcjárművet, 98 páncélozott szállítójárművet, 897 páncélozott harcjárművet, 594 gépjárművet, 181 tüzérségi löveget, ML 3,4 hordozórakétát veszítettek. 

Ez utobbiak között nyolc amerikai gyártmányú HIMARS és hat MLRS, kilenc SAM hordozórakéta, öt szállító-rakodó jármű volt. Emellett tönkretettek 47 elektronikus hadviselési állomást és több fejlett radart, illet 22 mérnöki és egyéb jármű, köztük 13 akadályelhárító jármű, egy UR-77 aknamentesítő jármű és három páncélozott mentőjármű pusztul el a harcokban.

Az orosz csapatok megsemmisítették az ukrán fegyveres erők katonai felszerelésének 70%-át a Kurszk régióban folytatott harci műveletekben – mondta Apty Alaudinov vezérőrnagy, az Akhmat különleges erők parancsnoka.

Úgy tűnik, Kijev stratégiája megbukott

Mint emlékezetes, a donyecki fronton egyre nagyobb nehézségekkel küzdő ukrán hadsereg augusztus 6-án nagyszabású támadást intézett az orosz határ menti Kurszk térségében, ahol több tíz kilométert nyomult előre és mintegy száz települést foglalt el, kihasználva az orosz hadseregnek gyenge jelenlétét a térségben. Ráadásul a réigóban főként fiatal újoncok állomásoztak, akik közül több százan kerültek könnyen az ukránok fogságába.

Kijev ezzel az offenzívával azt remélte, hogy Oroszországot arra kényszeríti, hogy az ukrán donyecki régió frontjáról elég katonát mozgasson Kurszkba, hogy megállítsa az orosz hadsereg előrenyomulását ezen a fronton. A mostani események nyomán szinte egyértelmű, hogy ez a stratégia kudarcot vallott, mivel az orosz csapatok a 2022 februárjában indított invázió kezdete óta nem látott sebességgel haladnak tovább a fronton Kelet-Ukrajnában. Most pedig Kurszkban is jelentős vesztességeket okoznak az ukránoknak.

Oroszország szeptember 12-én jelentette be, hogy ellenoffenzívát indít Kurszk tartományban, azt állítva, hogy ezen a héten szerdáig 14 falut szerzett vissza.

Az oroszok négy irányba nyomulnak előre Donyeckben

Csütörtökön a "Deep State" platform azt is megjegyezte, hogy az orosz csapatok folytatják támadásukat Kelet-Ukrajnában, és a front négy különálló területén haladnak előre a keleti donyecki régióban, miközben az ukrán hadsereg új csapást kért egy orosz katonai repülőtérre. terület.

A "DeepState" Telegramon közzétett, a háború alakulását elemző közleményében azt állította, az orosz hadseregnek sikerült teret nyernie Zolota Nivi falu közelében, amely mintegy 20 kilométerre nyugatra a nemrégiben meghódított Vuhledar városától, és új állásokat foglalt el Vuhledar közelében, Tsukurine város környékén (Kurakove és Pokrovsk városok között) és Toreck város környékén. mindez azt jelenti, hogy a régióban lényegében átveszi az ukrán utánpótlási utvonalak feletti ellenőrzést.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.