BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
CHINA-BANKING-SINGAPORE-GERMANY kína

Börtönbe zárták a világ legnagyobb fejlesztési bankjának a volt alelnökét

Vang Jung-senget több tízmillió jüannyi kenőpénz elfogadásával vádolták. A kínai óriásbank alelnökének ezért a 12 éves börtönbüntetés mellett egy óriásbírságot is ki kell fizetnie.

A Kínai Fejlesztési Bank (CDB) volt alelnökét, Vang Jung-senget kenőpénz elfogadása miatt több mint tíz év börtönbüntetésre ítélték, emellett több millió jüanos bírságot is ki kel fizetnie.

CHINA-BANKING-SINGAPORE-GERMANY kína
A kínai CDB alelnökét 12 év börötönre ítélték korrupció miatt/ Fotó: AFP

A Reuters értesülései szerint az ügyészség azzal vádolta az alelnököt, hogy visszaélt a CBD-nél, Kína legnagyobb stratégiai bankjánál betöltött pozíciójával, szervezeteknek és magánszemélyeknek nyújtott segítséget hitelfinanszírozáshoz, kötvényjegyzéshez és személyzeti megállapodásokhoz, és 2010 és 2019 között törvénytelenül fogadott el másoktól vagyontárgyakat több mint 23,51 millió jüan értékben.

A bíróság emiatt Vangot 12 év börtönbüntetésre ítélte, valamint kétmillió jüan – több mint 103 millió forint – pénzbírságot is kiszabott rá.

A tisztviselőt még augusztus végén tartóztatták le, miután a Legfelsőbb Népi Ügyészség (SPP) elfogadóparancsot adott ki ellene.

Ügye kifejezetten kellemetlen Peking számára, hiszen Vangot a botrány kirobbanását követően nemcsak a Kínai Kommunista Pártból kellett kizárni, hanem a párt banki bizottságából is, amelynek vezető tagjaként óriási befolyással volt az ország pénzügyi politikájára.

Kínai óriásbank

A CDB belföldi és nemzetközi óriásprojekteket finanszíroz, a kínai Három-szurdok-erőmű óriásgátjától a sanghaji repülőtérig.

A pénzintézet nemrég kinevezett elnöke, Tan Csiung múlt héten Magyarországra látogatott Nagy Márton meghívására, a nemzetgazdasági miniszter mellett pedig Varga Mihály pénzügyminiszterrel is tárgyalt lehetséges jövőbeli beruházásokról.

Kína lecsap a korrupt tisztviselőkre

Kína legfelső vezetése a pénzügyi szektorban burjánzó korrupció visszaszorítása érdekében lépett fel: három év alatt több mint négyszeresére nőtt a pénzügyi intézmények és a kormányzati felügyeleti szervek vezető tisztviselői ellen folytatott vizsgálatok száma.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.