BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Baljós előjelek: sosem repült még ennyi kínai harci repülő Tajvan közelébe

Laj Csing januárban megválasztott tajvani elnöknek már a beiktatását is kínai hadgyakorlat kísérte, a kínai néphadsereg szerint a mostani művelet csak annak a folytatása volt.

Sosem gyakorlatozott még annyi kínai repülő Tajvan körül, mint hétfőn. Erre azt követően került sor, hogy egy múlt heti tajvani nemzeti ünnepen a sziget elnöke, Laj Csing-tö Tajvan szuverenitásáról beszélt, miközben megemlítette az 1911-es, a kínai császárságot megdöntő felkelést, hogy ezzel is nyisson a sziget kínai identitású lakói felé.

Taiwan President Lai Ching-te Inauguration Ceremony, Tajvan
Egyre gyakrabban repülnek Tajvan közelébe kínai harci repülők / Fotó: Getty Images

A kínai hadgyakorlat során 

125 katonai repülőgépet vetettek be hétfőn Tajvan szerint, 

míg a Kínai Néphadsereg azt közölte, hogy a műveletben részt vevő erők a harckészültségi őrjáratokat, a kulcsfontosságú kikötők blokádját, valamint a vízi és szárazföldi célpontok elleni támadásokat gyakorolták a döntő fölény kialakítása céljából. A hadgyakorlat mindenesetre figyelmeztetés a szeparatizmus veszélyeire.

Peking szerint Tajvan Kína része

Mint ismert, bár a szigetnek saját demokratikus kormányzata van, a kínai kormány szerint Tajvan Kína része. A hadgyakorlatban 17 hadihajó – közte a Liaoning anyahajó – és a parti őrségtől ugyancsak 17 hajó is részt vett, és a művelet neve Közös kard 2024 B volt, utalva arra, hogy 

a májusi, Laj beiktatását követő hadgyakorlat folytatásáról van szó.

A januárban megválasztott tajvani elnököt ugyanis Peking veszélyes szeparatistának tartja, így hiába volt beszéde több megfigyelő szerint is mérsékelt, Kína korábban nem látott intenzitású hadgyakorlattal válaszolt – derül ki a Financial Times tudósításából. 

Az Egyesült Államok aggodalmát fejezti ki a kínai néphadsereg tevékenysége miatt, mondván, egy évente megtartott beszéd nem igényel katonai választ. Az EU minden érdekelt felet önmérsékletre szólított fel.

Tajvan nem kér a pekingi vezetésből

Laj hivatala pedig felszólította Kínát, hogy hagyjon fel a katonai provokációval és Tajvan fenyegetésével. Az elnöki hivatal szerint széles körű konszenzus van a nemzetközi közösségben a béke és a stabilitás megőrzéséről a Tajvani-szorosban és az indo-csendes-óceáni régióban. Ugyanakkor azt is hozzátették: itt az ideje, hogy Kína megbékéljen a Kínai Köztársaság (Tajvan) létezésének valóságával, és hogy a sziget lakói demokratikus, szabad társadalomban szeretnének élni. Az elnök elődje, Caj Jing-ven mindeközben arra kérte az Európai Uniót európai útján, hogy álljon Tajvan mögött, és támogassa a szigetet.

A sziget közelében zajló hadműveleteket és a hozzájuk kapcsolódó propagandát Kína előszeretettel használja nyomásgyakorlási célból. Az elmúlt időszakban ráadásul több új műveleti mintát is bevezetett, ami tovább rombolja a status quót a Tajvani-szorosban. A hétfői hadgyakorlaton azonban tajvani tisztviselők szerint nem alkalmaztak új működési mintát a kínaiak. 

Nem tartott sokáig a hadgyakorlat

A műveleteben részt vevő nagy mennyiségű repülőgép és más eszköz ellenére a kínai néphadsereg 

hétfőn már azt is közölte, hogy a gyakorlat véget ért, holott az ilyen megmozdulások általában több napig szoktak tartani. 

A tajvani hadügyminisztérium szerint a hadgyakorlaton részt vevő repülőkből 90 a sziget saját, korai figyelmeztetési zónájába is belépett, ami messze a legtöbb, amit valaha feljegyeztek.

A kínai partiőrség közlése szerint gyakorolták a Tajvan által ellenőrzött szigetek közelében a hajókra szállást és azok átvizsgálását is, ám Tajvan szerint ilyen nem történt. A tajvani parti őrség főigazgató-helyettese szerint, ha Peking tajvani vizeken próbálna átvizsgálni egy hajót, azt minden lehetséges eszközzel igyekeznének megakadályozni, ugyanis ez a nemzetközi jogot is sérti.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.