BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Komoly mozgósításba kezdett Kína – Hszi Csin-ping elárulta, hogy mit vár el a hadseregétől

Hszi Csin-ping sürgeti a stratégiai rakéta egységeket, hogy fokozzák az elrettentés és a harci képességeiket.

A kínai elnök sürgette az ország stratégiai rakétacsapatait, hogy erősítsék meg elrettentő és harci képességeiket, és határozottan teljesítsék „a kommunista párt és a nép által rájuk bízott feladatokat”. 

CHINA-XI JINPING-ROCKET FORCE-BRIGADE-INSPECTION (CN)
Hszi Csin-ping sürgeti a stratégiai rakéta egységeket, hogy fokozzák az elrettentés és a harci képességeiket / Fotó: Xinhua /AFP

Hszi Csin-ping, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának főtitkára csütörtök reggel meglátogatta a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg rakétaerőjének dandárját, amely egy több mint 50 éves múltra visszatekintő egység.  Hszi ezután a dandár gyakorlóterére ment, ahol megismerkedett a dandár újonnan bevezetett fegyverzetének teljesítményével, és részt vett a fegyverkezelési kiképzésen.

A politikus arra buzdította a dandár tisztjeit és katonáit, hogy „a lehető legjobban használják a fegyvereket, és tiszteljék a pártot.” Később Hszi Csin-ping tájékoztatást kapott az egység munkájáról. Hangsúlyozta, hogy 

fontos megőrizni a párt abszolút vezető szerepét a fegyveres erők felett, és meg kell erősíteni a pártépítést is.

A pártfőtitkár erőfeszítéseket követelt a csapatok kiképzésének fokozására és a harci felkészültség javítására is. Hangsúlyozta továbbá, hogy a célzott kiképzést új felszerelésekkel, új készségekkel és új harci módszerekkel kell megerősíteni, valamint javítani kell a harci képességeket – számolt be a Xinhuan hírügynökség. 

Moszkva és Peking együtt menetel?

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy Tajvan körül soha nem látott méretű hadgyakorlat zajlott. A szigetet blokád alá vevő Kína hadseregének, légierejének és haditengerészetének összehangolt műveleteit gyakorolta. A világ aggodalommal nézi az eseményeket.  ár egyértelműen a Tajvan partjainál zajló hadgyakorlatok kapják a legnagyobb figyelmet, nem ez az egyetlen katonai művelet, amelyben a hét elején Kína részt vesz. A haditengerészet ugyanis Oroszországgal is tartott közös hadgyakorlatot.

Ebben a műveletben orosz és kínai hadihajók tengeralattjáró-elhárítási és légvédelmi gyakorlatokat hajtottak végre a Csendes-óceán északnyugati részén. Kína és Oroszország az elmúlt hónapokban több alkalommal is tartott közös hadgyakorlatot, mivel Moszkva és Peking a biztonsági kapcsolatok elmélyítésére törekszik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.