BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kormányinfó: nemsokára jönnek a kormány bejelentései – miben változik meg a magyar cégek élete?

Csütörtök helyet szerdán tarják meg a kormányinfót. Az elmúlt időszakban a kormány részéről többen is megfogalmazták, hogy nagy változások előtt áll az ország.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő kormányinfót tart szerdán 10 óra 30 perckor Mit, miért tesz a kormány? címmel. Az elmúlt  hetekben több gazdasági elképzelését is belengette a kormány, azonban részleteket még nem közölt.

GULYÁS Gergely
Fotó: Kovács Tamás

Korábban Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádiónak adott szokásos interjúban arról is beszélt, hogy az úgynevezett Demján Sándor programmal segítik majd a kis- és középvállalkozásokat (KKV). A miniszterelnök akkor úgy fogalmazott, hogy program segítségével méretnövekedést akarnak elérni a kkv-knál. 

Magyarországon 900 ezer vállalkozás működik, amelyek 99,9 százaléka minősül mikro-, kis- vagy középvállalkozásnak. Ezek foglalkoztatják a magyar munkavállalók kétharmadát. 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a kkv-k termelékenysége 2022-ig javult, azonban továbbra is elmaradást mutat az uniós átlaghoz viszonyítva. Az alacsony termelékenység egyik oka, hogy ezek a vállalkozások kevésbé innovatívak. A kormány úgy gondolja, hogy a kkv-k termelékenységének felfuttatása nélkül nem érhetők el a következő évekre kitűzött növekedési célok.  

Orbán Viktor a Demján Sándor program mellett szót ejtett a már korábban is beharangozott munkáshitelről is, véleménye szerint a diplomások mellett a képzett munkaerő is fontos, ezért munkáshitelt szeretnének bevezetni 2025-ben: 

a diákhitelhez hasonlóan a dolgozó fiataloknak is nulla kamatozású hitelt fognak adni. 

A munkáshitel segíti a fiatalok életkezdését és hozzájárul a gazdaság erősödéséhez.

A magyar kormányfő megismételte, hogy a gazdasági terveik között szerepel az egymillió forintos átlagkereset elérése Magyarországon. Orbán úgy látja, 

két-három éven belül elérhető az egymillió forintos átlagbér Magyarországon, 

éppen ezért szorgalmazza a kormány, hogy többéves bérmegállapodást kössenek a szakszervezetek és a munkaadók. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.